Christenvervolging gaat door

Geen categoriesep 25 2014, 12:44
De wereld is in de ban van ISIS en de aanvallen van Amerika. Christenvervolging wordt echter niet opgelost met deze bombardementen.
De Islamitische Staat wordt op dit moment gebombardeerd. Zelfs Nederlandse F-16s helpen binnenkort een handje mee. Of deze luchtaanvallen ISIS van de aardbodem gaan vagen? Ik heb geen idee. De aanvallen komen letterlijk uit de lucht vallen. Een paar maanden geleden had ik (en u waarschijnlijk ook) nog nooit van ISIS gehoord. Nu zijn zij volgens velen de grootste bedreiging ter wereld. Sterker nog, sinds een paar dagen heeft de VS het over Khorasan. Het kan aan mij liggen, al verdiep ik me al een poosje in ISIS en de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, maar van deze club had ik nog nooit gehoord. Toch voert de VS hen op als reden om nu ook in Syrië te bombarderen. Klinkt allemaal erg impulsief en hak op de takkerig.
Ik heb er, laat ik dat voorop zetten, weinig moeite mee dat ISIS bommen op haar kop krijgt. Tegelijkertijd bespeur ik om me heen bij mensen opluchting en optimisme. Opluchting die mijns inziens onterecht is. Ik focus me dan vooral op de christenvervolging in het Midden-Oosten en in de islamitische wereld. Ver voordat de Islamitische Staat ten tonele kwam, vond er bijvoorbeeld al een leegloop van christenen plaats in Irak.
Mosul
In 2003 leefden er meer dan één miljoen christenen in Irak. In 2013, tien jaar later (en voor ISIS), was vijftig tot zeventig procent van deze christenen vertrokken. De komst van ISIS zal dit proces waarschijnlijk hebben versterkt. U herinnert zich vast de beelden van wegtrekkende christenen uit Mosul nog. Het wegbombarderen van ISIS lost echter weinig op. Als we dan al terug bij af zijn, hebben de christenen het nog steeds slecht.
Als we deze vergeten groep op de wereld echt willen helpen, zal er een langetermijnvisie moeten komen van het Westen. Wie moeten het machtsvacuüm in Irak opvullen na het vertrek van de Amerikanen? En hoe gaan deze nieuwe machthebbers om met minderheden als de christenen en de Koerden? Wie gaat zorgen voor een stabiele, democratische regering?
Zadel
Dezelfde vraag geldt voor Syrië. Ook daar zijn de meeste christenen de afgelopen jaren weggevlucht. Mag Assad zijn klus klaren? Met de huidige aanvallen op Al-Nusra en ISIS helpt het Westen deze dictator, die de afgelopen jaren vreselijke dingen heeft gedaan, opnieuw in het zadel. Of is het de bedoeling dat het Vrije Syrische Leger (FSA) de regering van het land overneemt? Kunnen zij dat wel?
Ik heb Obama niet kunnen betrappen op een antwoord op deze vragen. Ook onze Nederlandse regering lijkt het niet te weten. Toch roert men in een wespennest. Een wespennest waar een enorme exodus op gang is gekomen. Over enkele jaren leven er geen christenen meer in Irak en Syrië. Schandalig! Met het stoppen van ISIS zijn we er nog lang niet. Daarom is het belangrijk dat er visie komt. Een stip op de horizon.
Misschien kunt u Obama een eindje op weg helpen? Een apart land voor christenen? Een staat voor christenen en Koerden? Nieuwe dictators op de troon zetten?
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten