CIA zet relatie Verenigde Staten en Saudi-Arabië onder druk: 'Saudische kroonprins gaf bevel voor moord op Jamal Khashoggi'

Geen categorienov 17 2018, 10:00
De regeringen van de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en Turkije leken de situatie aardig op elkaar af te hebben gestemd. De moord die eerst een verdwijning was bleek toch een moord maar toen een ongelukje en zéker niet op bevel van de kroonprins van Saudi-Arabië, maar een aantal topambtenaren werd wel ontslagen. De Amerikaanse CIA gooit nu roet in het eten. Via The Washington Post.
De CIA trok de conclusie op basis van haar eigen onderzoek dat de kroonprins van Saudi-Arabië bevel zou hebben gegeven voor de moord op Jamal Khashoggi. Hiermee gaan zij lijnrecht in tegen de verklaring die de Saudische regering tot nu toe heeft volgehouden én waar de Amerikaanse en Turkse regering mee in leken te stemmen.
Het zal de CIA dan ook niet in dank worden afgenomen dat zij in zulke duidelijke termen over de situatie spreekt en in feite 'bullshit!' roept naar de verklaringen van alle drie de regeringen. Het vermoeden was er natuurlijk bij iedereen al langer, helemaal gezien het feit dat de Turkse media met behoorlijke claims kwamen waarvan ze zeiden dat ze die met hard bewijs konden onderbouwen.
Op basis van anonieme bronnen lijkt het erop dat de broer van de Saudische kroonprins, Khashoggi belde met de mededeling dat het veilig zou zijn om naar het Saudische consulaat in Turkije te gaan voor zijn trouwpapieren. Kennelijk belde de broer met de journalist in opdracht van de Saudische kroonprins zelf. Het telefoongesprek zou zijn onderschept door de Amerikaanse inlichtingendienst.
Fatimah Baeshen, woordvoerster van de Saudische ambassade in Washington, beweert dat de twee nooit over reis naar Turkije hebben gesproken en dat de CIA liegt. Op zich een logische reactie, de CIA heeft namelijk alleen gezegd dat ze anonieme bronnen hebben en hebben nog geen daadwerkelijk bewijs geleverd voor de claim.
De CIA zal dus over de brug moeten komen met harde feiten en betrouwbare bronnen, aangezien ze met hun claims nu de situatie tussen de drie landen behoorlijk op scherp hebben gezet! De Saudische regering heeft zichzelf ook al op eigen houtje in de nesten gewerkt. Vijf van de vijftien mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de journalist, zullen de doodstraf opgelegd krijgen. Als het echt zo blijkt dat de Saudische kroonprins zelf de opdracht heeft gegeven, is het onwaarschijnlijk dat er in de toekomst nog iemand bereid zal willen zijn om wéér zo'n opdracht uit te voeren, wetende dat men zelf aan het kortste eind kan trekken. Regelrechte waanzin!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten