Coalitie tussen Angela Merkel en Martin Schulz komt er: principeakkoord is bereikt

Geen categoriejan 12 2018, 16:00
De 'Grote Coalitie', zoals een coalitie tussen CDU/CSU en de sociaal-democratische SPD ook wel wordt genoemd, gaat er komen. Vandaag hebben Angela Merkel en Martin Schulz een principeakkoord bereikt, waardoor de officiële onderhandelingen kunnen beginnen.

Merkel toonde zich vorig week al optimistisch door te zeggen dat het nieuwe kabinet rond Pasen zou kunnen worden gepresenteerd. Schulz sloot zich daarbij aan. ,,Ik geloof dat we het voor elkaar krijgen. Ik ben in elk geval zeer hoopvol. Wat we nu nodig hebben is discipline, moed en een beetje creativiteit. Dan zal het lukken.''

De leden van de SPD moeten zich nu nog alleen uitspreken over het starten van de onderhandelingen, maar er wordt verwacht dat het wel gaat lukken. De onderhandelingen over het principeakkoord waren zwaar en het lijkt dat door de verstreken tijd en de moeite die ze er in gestoken hebben, de partijen er alles aan zullen doen dat er weer geregeerd kan worden.
Schulz, die eerder nog sprak over een federaal Europa, kan in deze onderhandelingen veel naar binnen harken. Het CDU/CSU heeft het liefst niet dat er weer nieuwe verkiezingen komen, want dan wordt de rechtse Alternative für Deutschland naar waarschijnlijkheid nog groter. Deze partij heeft de partij van Merkel al flinke klappen toebedeeld. De komende jaren moet Duitsland nog steeds de leider zijn van de Europese Unie, dus Merkel heeft liever een coalitie met de SPD, al moet ze veel inleveren, dan nieuwe verkiezingen. Die zou ze geheid gaan verliezen.
Naar mijn idee is deze coalitie een verschrikking, zeker voor de de Europese burgers. De sociaal-democraten hebben een sterk pro-Europese houding en Angela Merkel zal daar aan toegeven. De komende vijf jaar zal dan ook gekenmerkt worden door meer Europese integratie en meer immigratie vanuit buiten Europa. Ook de Duitsers moeten hun hart vasthouden, aangezien de sociaal-democraten ook op economische vlak de belastingen zal gaan verhogen en daardoor de Duitse economie flinke schade zal toebrengen. We zullen het zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten