'Collectepietjes' stoppen wegens bedreigingen

Geen categorienov 28 2014, 14:00
De Zwarte Piet-haters krijgen hun zin, hoor.
Het is te triest voor woorden. Twee Rotterdamse studentenverenigingen gaan dit jaar niet meer verkleed als Zwarte Piet om te collecteren voor een goed doel. De reden: ze werden vorig jaar al bespuugd en uitgescholden voor racisten, maar dit jaar zijn ze extra bang voor geweld. Dat hebben de Zwarte Piet-haters mooi voor elkaar gekregen.
Gelukkig gaat de collecte nog wel gewoon door, waarvoor hulde:

Dit jaar komt daarom een einde aan de jarenlange traditie en collecteren de studenten vanaf maandag vijf dagen in hun gewone kloffie in Rotterdam. "Dat doen we om de hele discussie over Zwarte Piet te vermijden," zegt voorzitter Meike Zwierenga van de Stichting Betrokken Student (Best). "Maar zeker ook voor de veiligheid van onze collectanten."

Overigens kan het wel betekenen dat er minder geld naar het goede doel gaat:

De voorzitter hoopt niet dat het afwijken van de traditie zal leiden tot een lagere opbrengst. De pieten trekken wel de aandacht.

Iedere ouder met een kind kan het eigenlijk niet maken om géén geld te geven aan de studenten die verkleed gaan als Zwarte Piet. Het is bijna onvermijdelijk dat ze in hun gewone kleding minder geld ophalen. En bedankt hè, Quinsy Gario en co. Het is een grove schande dat dit de gevolgen zijn van het gezeur van een kleine minderheid die Zwarte Piet het liefst helemaal wil verbieden.
Gelukkig is er nog een partij in Rotterdam die opkomt voor Zwarte Piet, de partij van wethouder Joost Eerdmans. Leefbaar Rotterdam-fractievoorzitter Anton Molenaar vindt het diep triest allemaal. "Dat doen ze echt voor de veiligheid van de studenten. Het is onbegrijpelijk dat dit soort dingen gebeurt. We moeten hier als maatschappij goed naar kijken. Iets wat waardevol is voor veel mensen, wordt nu verpest door een kleine groep."
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten