Raadsleden verlaten SP om 'politieke cultuur'

Raadsleden verlaten SP om 'politieke cultuur'

Gerommel binnen de SP van Emile Roemer.

Geen enkele partij ontkomt eraan; opstappende raadsleden die hun eigen zetel meenemen. Zo ook de SP in Eindhoven niet. Maar de twee SP'ers die uit de Eindhovense fractie zijn gestapt, zijn zeer kritisch op de partij.

Ze hebben de fractie verlaten om heel veel redenen: ze worden belemmerd in hun functioneren, ze zijn ontevreden over de politieke cultuur, ze vinden dat er slecht wordt gecommuniceerd. Ook vinden ze het maar niks hoe er wordt bestuurd binnen de SP.

De lijst met klachten is eindeloos, dus zijn ze een nieuwe partij begonnen:

"De politieke cultuur binnen de huidige SP-fractie maakt het voor ons onmogelijk om het raadswerk goed en professioneel uit te oefenen", laten de raadsleden Patrick van der Voort en Ernest Maas vrijdag weten in een verklaring. Ze gaan samen verder als tweemansfractie met de naam Breed Beweging Linksom.

En dat allemaal terwijl de socialisten in Eindhoven een coalitie zitten met PvdA, D66 en GroenLinks. De coalitie blijft een meerderheid houden, maar bij het landelijke partijbureau van de SP zullen ze niet blij zijn met deze ontwikkeling. Vooral ook omdat de twee heren ook nog forse inhoudelijke kritiek hebben op de partij van Emile Roemer:

Ook verwijten ze het bestuur een verkeerde visie bij de decentralisaties, de transities in de zorg. Het gevoel van onvrede ontstond al snel na de verkiezingen, maar de raadsleden hielden dat gevoel eerst bij zichzelf. Pas later vonden de twee elkaar in hun onvrede.

Ongetwijfeld zal er in de andere SP-fracties in het land ook onvrede zijn over de huidige gang van zaken, net zoals er binnen de Kamerfractie onvrede is over het ronduit slechte optreden van Roemer de laatste maanden. De socialisten profiteren amper van het slechtste kabinet ooit, en dat is toch raar. SP'ers zullen het afscheid in Eindhoven afdoen als iets lokaals, maar dat is het niet.

Er borrelt iets bij de SP.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
SP Eindhoven Emile Roemer

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties