SP: nee hoor, Emile Roemer blijft gewoon

Geen categoriesep 23 2014, 10:15
De positie van de SP-leider staat niet, ik herhaal, niet ter discussie.
De SP-fractie komt vandaag bijeen om te praten over het desastreuze optreden van Emile Roemer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van vorige week. Roemer wist de cijfers weer eens niet (een herhaling van 2012), kwam niet uit zijn woorden en niemand in de Tweede Kamer nam hem daarna nog serieus.
Maar, zo zeggen een aantal van vijftien SP-Kamerleden, het feit dat Roemers optreden tijdens de beschouwingen vandaag (uitgebreid) wordt besproken in de fractie, betekent niet dat Roemer weg moet. Heus niet.

SP-Kamerleden zijn ongelukkig met het optreden van partijleider Roemer tijdens de Algemene Beschouwingen, maar zijn leiderschap lijkt binnen de partij niet omstreden. Verscheidene SP-Kamerleden zeggen dat Roemers positie niet ter discussie staat. Vrijdag heeft het dagelijks bestuur van de partij zijn steun aan Roemer uitgesproken, melden bronnen aan de NOS.

Als het partijbestuur expliciet het vertrouwen in de partijleider uitspreekt, dan weet je dat er iets aan de hand is. Dat doet het partijbestuur alleen om eventuele muiterij te onderdrukken of om de pijn voor Roemer ietwat te verzachten als hij straks toch naar huis wordt gestuurd. Aanstaande zaterdag is er ook nog een partijraad van de SP. Als Roemer dan nog steeds partijleider is, zal hij ongetwijfeld keihard worden aangepakt door zijn achterban.
Wat je ook van Roemer vindt - ik vind hem een matig tot slecht politicus bijvoorbeeld - hij gaat voorlopig niet weg. Onze buren van Sargasso hadden gisteren een aardige analyse waarom Roemer niet op zal stappen. De reden is zo simpel als wat: er zit helemaal geen potentiële partijleider in de SP-fractie. Het heeft, vanuit het oogpunt van de SP, dus geen enkele zin om te eisen dat Roemer opstapt, want Roemer heeft tenminste nog enige ervaring in het leiden van een partij, hoe slecht hij ook is met de cijfertjes en dus de feiten.
Nee, de redding moet vanbuiten komen, eventueel al bij de volgende landelijke verkiezingen. Historicus en journalist Roelof Bouwman zit er denk ik niet ver naast met zijn opmerking dat de Amsterdamse SP-wethouder Laurens Ivens binnenkort naar Den Haag komt om orde op zaken te stellen binnen de SP. Ivens doet nu bestuurservaring op in een college met D66 en VVD, hij leest De Telegraaf (niet onbelangrijk!) en hij is gewoon een sympathieke gast. Dat helpt ook.
Niet dat ik ooit SP zal stemmen, maar als Roemer nu niet opstapt (en die kans is dus vrij groot), dan is het wel rond de volgende landelijke verkiezingen en dan mag Ivens het partijleiderschap claimen.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten