jan roos

Column Jan Roos: 'De klimaatgekte is een massapsychose, niets meer dan een verdienmodel'

Geen categoriedec 28 2018, 12:00
In mijn laatste column van dit jaar wil ik mijn grote zorgen uitspreken over een massapsychose die steeds verder om zich heengrijpt: de klimaatgekte.
Waar niet zo heel lang geleden alleen de gekkies van GroenLinks en de Dierenpartij hysterisch het einde van de wereld aankondigden, zijn tegenwoordig vrijwel alle partijen bevangen door het virus. Partijen waar je vroeger nog enig rationeel denken van kon verwachten, VVD en D66, zijn net zulke orthodoxe klimaatgelovers geworden als de radicalen aan de linkerkant.
Maar laten we nou eens naar het geheel op een rustige manier kijken. Dus even niet met het armageddonpraatje van de believers. De aarde warmde inderdaad op, maar de laatste jaren is er sprake van een afkoeling. Maar oké: laten we het over de opwarming van de aarde hebben. De enige vraag die wetenschappelijk beantwoord moet worden is: komt dat door menselijk handelen? Ik heb daar het bewijs nog steeds niet voor gezien. Dat CO2 als boosdoener wordt aangewezen is evenmin bewezen. De aarde warmt wel vaker op en koelt ook weer af.
Van de Club van Rome, via Al Gore tot aan de IPCC-rapporten, ze zaten er allemaal naast met hun voorspellingen. Toch wordt vooral het VN-praatclubje over het klimaat (IPCC) als betrouwbare bron gezien door fanatieke aanhangers van de klimaatkerk. Als je kritiek levert op hun religie volgt er al heel snel een inquisitie. Je bent, door vraagtekens te plaatsen, al snel een klimaatontkenner. Terwijl ik echt niemand ken die een klimaat ontkent. Ik wil gewoon graag feiten zien.
Maar goed, laten we er nou vanuit gaan dat de aarde wel opwarmt. En laten we dan er ook vanuit gaan dat de mens daar veranwtwoordelijk voor is. Dan moeten we gaan kijken naar de oplossingen. Als je met een investering van duizend miljard stijging mogelijk afremt met 0,0007 graden Celsius, dan kunnen we vaststellen dat we de gevolgen niet meer kunnen terugdraaien. Overigens is die 0,0007 graden minder verhoging niet alleen nihil, maar zelfs onmeetbaar. Dus het is niet mogelijk om het resultaat van die investering vast te stellen. Dan gaan er bij mij al een alarmbel of duizend miljard af. Wat te doen?
Stel dat er wel een opwarming van de aarde plaatsvindt en stel dat de mens dat heeft veroorzaakt, dan kunnen we maar een ding doen: adaptatie. Dus steek dat geld dan in het ophogen van de duinen en dijken. Zolang dat niet gebeurt neem ik al die verhalen over een stijging van vijtien meter van de zeespiegel totaal niet serieus. Dus we accepteren het en passen ons aan. Of het bestaat niet en is niets meer dan een verdienmodel. We wachten af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten