Bedankt Rutte! 'Nederlanders denken minder positief over de samenleving'

Bedankt Rutte! 'Nederlanders denken minder positief over de samenleving'

Nederlanders zijn pessimistischer geworden over de samenleving alhier, dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Alhoewel Nederlanders wereldwijd bekendstaan om hun nuchterheid en optimisme, lijken die eigenschappen in eigen land aan steeds meer verval onderhevig. Dat lijkt de conclusie te zien die je kan trekken uit het nieuwe rapport "Burgerperspectieven", zoals dat ieder kwartaal wordt uitgegeven door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In deze vierde en tevens laatste editie van 2018 schetst het rapport het beeld van een burgerbevolking dat steeds minder positief is over het land. De NOS vatte het als volgt samen:

"Nederlanders zijn minder onverdeeld positief over de samenleving dan eerder dit jaar. De twijfels onder de bevolking nemen toe, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in zijn laatste kwartaalrapport.

Volgens het onderzoek denken meer mensen pessimistisch over de samenleving (48 procent) dan optimistisch (42 procent). Dat was overigens in het vorige kwartaal ook al zo."

Oorzaken worden niet genoemd, maar ik durf er wel een paar te noemen. Wat te denken van die stijgende energierekeningen die de klimaattafelaars van Rutte III ons door de strot duwen? Of wat te denken van die onverantwoordelijke verhoging van de btw op groene en fruit, die over drie dagen ingaat? Onbezonnen en onverantwoordelijk, met name voor de laagste inkomens.

Maar hé, wat kan het premier Rutte toch ook allemaal bommen? Uit het onderzoek blijkt dan van alle gepeilde groepen VVD-kiezers het meest optimistisch zijn over zowel de toekomst van het land als hun eigen toekomst. Schenk de glaasjes bubbel maar vol, en schuif die rekening lekker door naar de ondermodale burger... Proost!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer