jan roos

Column Jan Roos: Doek de Verenigde Naties in hemelsnaam op

Geen categoriejun 30 2017, 15:00
Het zijn roerige tijden. Zo'n beetje alles waar ik mee ben opgegroeid, waar je op kon vertrouwen, is failliet of staat op het randje van faillissement. De Euro, de VN, de EU, de landelijke politiek, het feminisme, artikel 1, Defensie, de media, ga zo maar door. Vandaar dat ik een reeks ga maken over dit fenomeen. Deze week de Verenigde Naties. Ooit opgericht om samen te werken op het gebied van internationaal recht, mondiale veiligheid en behoud van mensenrechten. Tegenwoordig is daar in de praktijk weinig van over en is het een instrument voor de SJWs (social justice warriors) om hun gelijk mee aan te tonen.
De Verenigde Naties is een echo uit het verleden. Na de gruwelijkheden in de Tweede Wereldoorlog was er een sterk “nicht wieder”-gevoel. Door een intergouvermentele organisatie in het leven te roepen, die zou zorgen voor vrede, verspreiding van mensenrechten en internationaal recht, was de mogelijkheid op een nieuwe wereldwijde confrontatie een stuk kleiner.
Hoe staat de VN er nu voor? Bijzonder slecht. De afgelopen tientallen jaren heeft de organisatie geen deuk in een geopolitiek pakje boter kunnen slaan. Geen conflict werd opgelost vanwege bureaucratisch gesodemieter en veto's binnen de veiligheidsraad. Genocide werd nergens voorkomen en mensenrechten aan de lopende band zonder consequenties geschonden door leden. Het enige land dat wel om de haverklap een VN-resolutie aan de broek krijgt is Israël.
De afgelopen jaren werd het alleen maar erger met de club. Een van de grootste mensenrechtenschenders van de wereld, Saoedi-Arabië, werd in 2015 hoofd van de VN-mensenrechtenraad. Dat is zoiets als een pyromaan aanstellen als chef bij de plaatselijke brandweer. Kan het gekker? Natuurlijk. Dit jaar werd het minst vrouwvriendelijke land van de wereld, wederom Saoedi-Arabië, gekozen als lid van de Vrouwenrechtenraad van de VN. Deze commissie bepleit gelijke rechten voor vrouwen, terwijl in het Arabische land kamelen een stuk beter behandeld worden dan dames. Ze mogen er namelijk helemaal niets omdat ze vrouw zijn. Al met al genoeg om de organisatie op te heffen. Als oliedollars belangrijker zijn dan vrede, mensenrechten en internationaal recht stop er dan in vredesnaam mee.
Helemaal nu de migratie-afdeling van de organisatie openlijk pleit voor het vernietigen van Europa. Een kwart miljard mensen zijn op de vlucht en dat is opeens heel erg nodig en gewenst. Niemand, behalve een paar linkse gekkies, vindt dit nodig of gewenst. Het enige resultaat zal namelijk zijn dat meer mensenrechten geschonden worden, internationaal recht niet gehandhaafd blijft worden en de vrede op het spel staat. Opdoeken dus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten