jan roos

Column Jan Roos: Experts in wegkijken

Geen categorieaug 25 2017, 12:00
Na de zoveelste bloedige islamitische aanslag is het weer rennen geblazen richting tv en radio voor alle terrorisme-experts in ons land. De een zijn dood is de ander zijn brood, zeg maar.
Overal op de NPO kunnen ze hun praatje houden. Helemaal niet erg, zo werkt het nu eenmaal, alleen zijn onze vaderlandse terrorisme-experts eigenlijk wel terrorisme-experts? Laten we er eens een paar tegen het licht houden. De afgelopen tijd hoorden we in het nieuws veel van Beatrice de Graaf, Edwin Bakker en Peter Knoope.
Om te beginnen met de all-time favorite van de Publieke Omroep, Beatrice de Graaf. Deze week kwam ze nog met een bijzondere kijk op de terreurzaken. Ze adviseert niet te veel aandacht te geven aan terrorisme. "Het is, hoe gruwelijk ook, meer van hetzelfde. Laat het dan maar een keertje naar pagina 3 gaan, zonder die foto's." Aha, dus deze terrorisme-expert is hoepeldepoep een media-expert geworden en vertelt hoe om te gaan met terrorisme in het nieuws. Gewoon niet zoveel aandacht aan besteden dus. Geen foto's, want het moet namelijk wel een beetje leuk blijven in de krant. Klein berichtje op pagina 3 en klaar. Dat is zoals ze in Noord-Korea doen bij een voetbalwedstrijd van hun nationale elftal, ze zenden de tegendoelpunten niet uit. Na de aanslag in Barcelona verzuchtte Beatrice: "Ik was er zelf een beetje moe van, en ook een beetje moedeloos". Volgens Beatrcie hebben we in Nederland nog nooit een echte aanslag meegemaakt, de moord op Theo van Gogh daargelaten, vanwege het goede werk van wijkagenten en welzijnswerkers. Maar gaat ze dan straks diezelfde wijkagenten en welzijnswerkers de schuld geven na een aanslag? Ik denk het niet.
Naast dat mevrouw De Graaf terrorisme het liefste buiten een religieuze context plaats - het zijn volgens haar zeggen namelijk mensen en niet zozeer moslims die aanslagen plegen - heeft zijzelf een buitengewoon religieuze kijk op terrorisme. Want volgens belijdend gereformeerde Beatrice, die nota bene voor de Christenunie in de Eerste Kamer wilde plaatsnemen, heeft god het beste met ons voor en zal hij het kwaad overwinnen. Nou, daar is het wachten dan maar op. Samengevat volgens terrorisme-expert de Graaf helpt tegen terrorisme wegkijken, wijkagenten en een monotheïstisch geloof.
Dan Edwin Bakker, hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme aan de Universiteit Leiden en directeur van het Institute of Security and Global Affairs in Den Haag. Bakker riep in de NRC op, waar anders, om onze verloren zonen terug te halen. Nee, het ging hier niet om onze militairen die voor de hobbymissie van Bert Koenders het laatst beetje materieel van defensie aan het verslijten zijn in de woestijn die Mali heet, maar om Nederlandse IS'ers. Een terrorisme-expert die terroristen terug naar Nederland wil halen. Dan ben je niet alleen bijzonder naïef als je denkt dat die jongens opeens goede burgers worden, maar voornamelijk heel gevaarlijk bezig. Het is vragen om aanslagen om dat bloeddorstige spul terug te halen. Toch mag deze man dat overal verkondigen, want expert.
Dan sluit ik af met Peter Knoope. Expert en voormalig directeur van het ICCT, het Internationaal Centrum voor Contra-Terrorisme. Meneer mocht bij ABC, Australian Broadcasting Corp, uitleggen waarom islamitische jongeren kiezen voor terreur. Volgens Knoope komt dat omdat ze worden uitgesloten van goede banen. Mogelijke arbeidsdiscriminatie geeft dus volgens deze terrorisme-expert genoeg reden om vrouwen en kinderen met een busje dood te rijden. Het is dus eigenlijk gewoon “onze” schuld.
Als dit onze experts zijn die de overheid met hun expertise helpen beleid te maken zijn we aardig de pineut, me dunkt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten