Europees onderzoek geeft toe: genoeg moslims voelen zich niet verbonden met hun land hier

Geen categorieaug 25 2017, 13:00
Integratie is nog steeds een enorm probleem, al probeert dit rapport juist het tegenovergestelde beeld te schetsen.
Genieten! Linkse onderzoekers doen een poging om 'aan te tonen' dat moslims eigenlijk hartstikke geïntegreerd zijn, maar schieten zich daarbij keihard in de eigen voet. Au, is dat nog eens jammer! De ReligionsMonitor, opgezet door de progressieve Bertelsmann Stiftung (met een slogan als "Inspiring people. Shaping the future. Participating in a globalized world." weet je wel hoe laat het is), rapporteert over hoe het wel niet gesteld is met moslims in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk en hun integratie in Europa. Of eigenlijk: hoe het staat met de aanpassingen van Europa voor hun moslimburgers. Het rapport draagt dan ook de veelzeggende ondertitel "Geïntegreerd, maar niet geaccepteerd?"
De cijfers en conclusies kun je dan ook wel raden: moslims doen zo hun best om te integreren maar wij maken het ze veel te lastig. Oh, en wij zijn allemaal racisten, want zonder zulke cijfers ("14% van de Fransen heeft liever geen moslim als buurman") zou zo'n kladwerkje natuurlijk niet compleet zijn. Op zich wil ik de cijfers best aannemen voor waar: in de huidige tijd kan ik me best voorstellen dat sommige Fransen daar weinig in zien. Welk cijfers voor mij echter veelzeggender zijn, zijn de percentages aan moslims die zich verbonden voelen met het land waar ze nu wonen, uitgesplitst naar eerste en volgende generaties:
[caption id="attachment_172892" align="aligncenter" width="646"]Bron foto: Bertelsmann Stiftung. Bron foto: Bertelsmann Stiftung.[/caption]
Ik hoor links nu al klagen: maar Sybren, gemiddeld 93% die zich verbonden voelt met het land, dat is toch hartstikke goed?!?
Nou, nee dus. Geef mij namelijk eens een legitieme reden waarom dit getal niet in elk land gewoon 100% zou zijn. Welke reden kunnen mensen in hemelsnaam hebben om zich niét verbonden te voelen met het land waar ze al jaren wonen, waar ze (in het geval van volgende generaties) zijn geboren? En dan neem ik nog niet eens mee dat genoeg mensen die zich niet verbonden voelen waarschijnlijk toch 'ja' hebben aangekruisd. Om die percentages even naar absolute getallen om te zetten: dat betekent voor Duitsland dat er zo'n 300.000 moslims rondlopen die niets met Duitsland hebben. Zeg dan nog maar eens dat het er 'weinig' zijn.
Ik heb ook een dubbele nationaliteit, maar heb ik enige reden om mij niet met beide landen verbonden te voelen? Natuurlijk niet. Zo verschillend zijn die twee landen (Nederland en Portugal) immers niet: een zeer vergelijkbare cultuur, normen en waarden en - jawel - dezelfde religie. Oh wacht, zei ik religie? Misschien verhelderen deze cijfers het één en ander:
[caption id="attachment_172893" align="aligncenter" width="652"]Bron foto: Bertelsmann Stiftung. Bron foto: Bertelsmann Stiftung.[/caption]
Inderdaad, vergeleken met de 'inheemse' bevolking, zijn moslims in deze landen stukken strenggeloviger. Zou dat misschien een reden kunnen zijn dat men zich nog lang niet altijd compatible voelt met het nieuwe land? Ik zeg maar wat geks hoor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten