jan roos

Column Jan Roos: 'Jensen weg, PowNed op sterven na dood, GeenStijl verdwijnt voor 2020… het gaat slecht met rechtse media'

Geen categorieapr 26 2019, 12:00
Het gaat slecht met rechtse media, dat is wel duidelijk. En dat is niet alleen de schuld van de linkse NPO, het is ook de schuld van rechte mediamakers zelf. Want op een of andere manier is het niet mogelijk om de broek op te kunnen houden. Dat schrijft Jan Roos vandaag in zijn column, naar aanleiding van het verdwijnen van Jensen.
Jensen is van de RTL-buis gehaald en zal daar niet meer terugkeren. Ondanks allerlei verhalen over een zogenaamde wraak van RTL-baas Peter van der Vorst of niet serieus te nemen kijkcijfers werd het programma simpelweg bijzonder slecht bekeken. Dat is voor een commerciële zender reden genoeg om niet door te gaan met zo'n show. Dat kan je niemand kwalijk nemen: dat heeft te maken met advertentie-inkomsten waarmee de boel daar draaiende gehouden wordt.
Bij de NPO is PowNed op sterven na dood. Ze zullen het niet gaan halen, en dat is maar goed ook. Ik ben met de omroep een mediarevolutie begonnen, maar na drie jaar bleek dat de top (Weesie, Castricum, Mackloet) hadden besloten om er een verdienmodel voor henzelf van te maken. Terwijl, juist in deze tijd, behoefte is aan een ander geluid bij de Publieke Omroep kwamen ze met niks. Om je dood te schamen natuurlijk.
Het andere rechtse geluid komt van WNL. Alleen is dat geluid helemaal niet rechts: het is vooral nietszeggend. Dat de omroep van De Telegraaf (alle medewerkers van WNL hebben immers een contract aan de Basisweg) straks opgaat in AVROTROS zal de laatstgenoemde niet rechtser maken, maar zullen de twee fusiekandidaten alleen de nietszeggendheid van elkaar versterken.
Gelukkig is er nog internet, zou je zeggen, maar ook daar zien we dat rechts verdwijnt. Het einde van GeenStijl is in zicht. Niet alleen is de kwaliteit enorm naar beneden gedonderd, ook het aantal bezoekers is spectaculair gedaald. Waar ze eerder 2,1 miljoen unieke bezoekers hadden tikken ze nu met moeite eenderde daarvan aan. De advertentie-inkomsten zijn verwaarloosbaar. Ook TPO zit in geldnood en zal net als GS het jaar 2020 niet meer meemaken.
Ondanks dat rechts in politieke zin nog nooit zo groot is geweest zal de media alleen maar linkser worden en dat mogen rechtse mediamakers zich best aantrekken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten