jan roos

Column Jan Roos: 'Laat Kick Out Zwarte Piet lekker gillen tegen een sprookjesfiguur, iedere gek zijn gebrek!'

Geen categorienov 23 2018, 12:00
In zijn column van deze week bekritiseert Jan Roos het voornemen van VVD-voorman Klaas Dijkhoff om een demonstratieverbod rondom de intocht van Sinterklaas in te voeren. "Belachelijk," aldus Jan, die stelt dat iedereen de vrijheid moet hebben te demonstreren. Zelfs "die mafketels van Kick Out Zwarte Piet", zo voegt hij er aan toe.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een demonstratieverbod rond Sinterklaas is belachelijk. Demonstreren is een grondrecht, ook voor mensen waar je het totaal mee oneens bent. Dat de VVD dus met het voorstel komt om demonstraties tijdens de nationale intocht van de Goedheiligman te verbieden, is lachwekkend. Een liberale partij die mensen de mogelijkheid om onvrede te uiten wil ontnemen: het is te bizar voor woorden.
Overigens is het natuurlijk gewoon weer een nat rechts windje, zoals we gewend zijn van de partij als er verkiezingen in aankomst zijn. Gelukkig waren er wél allemaal linkse partijen die zich hardmaakten voor het recht op demonstreren. Alleen wat mij dan weer verbaast is dat ik GroenLinks, de PvdA en alle andere progressieve deuggleuven nooit hoor over demonstratierechten van, pak'm beet, Pegida. Waar zijn ze dan om op hoge poten te eisen dat deze mensen hun stem moeten kunnen laten horen?
Maar nog even over die mafketels van Kick Out Zwarte Piet. Laat deze mensen toch lekker joelen en gillen tegen een sprookjesfiguur. Iedere gek zijn gebrek. Alleen moet je dat natuurlijk niet toestaan langs de route van de intocht zelf. Zoals neo-nazi's altijd op een guur industrieterreintje - ver weg van de bewoonde wereld - drie rondjes om een lege rotonde mogen lopen met hun vlaggen en spandoeken, zo zouden de zeurpietjes ook behandeld dienen te worden. Dan worden er geen kinderen geconfronteerd met hun hysterie, blijft Sinterklaas ouderwets gezellig, kan de politie-inzet worden gehalveerd en - en dat is misschien nog wel de grootste winst! - kunnen ze door de media verder genegeerd worden.
Mijn voorstel is heus niet zo gek, want onlangs is een demonstratie bij een moskee in Den Haag door de rechter verboden. Wel was er de mogelijkheid om te demonstreren op een pleintje verderop. Volgens de uitspraak kan op deze locatie de politie wel ingrijpen tijdens aangekondigde tegendemonstraties.
Ik mag dus hopen dat bij er de intocht van de Goedheiligman volgend jaar naar deze uitspraak wordt gekeken. Volgens artikel 1 in de grondwet zijn we ten slotte allemaal gelijk; de ene demonstrant heeft niet meer rechten dan de ander, ook al hopen linkse opiniemakers en politici natuurlijk stiekem van wel. Ik hoor namelijk nu nergens hun roep om een onbevooroordeeld demonstratierecht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten