jan roos

Column Jan Roos: Mark Rutte prijst linkse hobby's aan en heeft rechtse politiek te schande gemaakt

Geen categoriejan 18 2019, 12:00
In zijn column van deze week blikt Jan Roos alvast vooruit op de verkiezingen die voor 2019 op de kalender staan. Niet op het stembiljet staat VVD-leider Mark Rutte. Maar zijn beleid, in Europa en Nederland, staat dat zeker nog wel. En het oordeel daarover moet niet mals zijn, oordeelt Jan. Want Mark Rutte heeft de rechtse politiek te schande gemaakt.
Wat was ik blij toen Mark Rutte de verkiezingen won. Ik heb het over de Tweede Kamerverkiezingen van 2010, waarna het kabinet-Rutte I werd geformeerd. Eindelijk zouden we een rechtse regering krijgen. Geen slappe happen van de PvdA, geen natte washandjes van D66 of GroenLinks, maar gewoon écht rechts.
Die vingers mochten we maar heel kort aflikken na ruzie met gedoogpartner PVV. Daarna volgden er, in 2012, weer verkiezingen. Ik was toen al een stuk minder fan van Rutte na het klappen van zijn eerste kabinet, maar het werd een georkestreerde tweestrijd tussen hem en Diederik Samsom. Nou, als ik moet kiezen tussen het wat-dan-ook en de PvdA kies ik per definitie voor het wat-dan-ook. Dus toen de VVD deze strijd tegen het 'rode gevaar' (zoals Rutte het zelf noemde) won, was ik weer blij. Totdat hij de volgende dag met dat 'rode gevaar' in bed kroop voor Rutte II. Toen was het klaar. Want van een frisse jonge rechts-liberaal was hij na slechts één nachtje slapen verworden tot wat ik verafschuw: iemand zonder principes.
Rutte II was een ramp van een kabinet. Het kon in mijn ogen niet erger. Een “rechtse” premier die nivelleert en linkse hobby's aanprijst? Het moet niet gekker worden! Nou, het is nog gekker geworden en ook nog erger. Met Rutte III laat Mark Rutte zien dat hij werkelijk nergens voor staat. Rechts is hij sowieso al niet met zijn vernietigende opengrenzenbeleid en het afbreken van politie en defensie. Maar het liberale is ook totaal verdwenen: je mag niet drinken, niet roken, geen vet of suiker eten. Je mag niet op gas koken, geen hout stoken, geen vlees eten. Je moet aan de warmtepomp, je moet aan de elektrische auto en je moet je schamen om met het vliegtuig te reizen.
Ik ben Mark Rutte en de VVD meer dan zat. Ze hebben niet alleen mijn vertrouwen verloren, maar ook rechtse politiek te schande gemaakt en bovenal laten blijken voor werkelijk niets te staan. Ze hebben ten slotte de inwoners van ons land en de toekomst van onze kinderen onzekerder gemaakt. En dat is precies wat ik de VVD in het algemeen en Mark Rutte in het bijzonder zo kwalijk neem, want politiek is niet voor vandaag of morgen, maar voor de toekomst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten