Column Jan Roos: Niet Thierry Baudet, maar Jetten en Klaver verspreiden racistisch nepnieuws op Twitter

Column Jan Roos: Niet Thierry Baudet, maar Jetten en Klaver verspreiden racistisch nepnieuws op Twitter

Jan Roos in zijn woning. Bron: Screenshot VNL video.

In zijn column van deze week grijpt Jan Roos nog eens terug op het incident met Thierry Baudet en de zogeheten 'trein-Marokkanen' op Twitter. Daarvoor werd hem het vel over de oren getrokken door Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks). Maar de twee heren blijken zich zelf ook schadelijk fake news te hebben verspreid op het medium, zo onthult Jan.

Een politiek leider die een tweet stuurt over een situatie dat in werkelijkheid net even anders is gegaan dan hij schetst. Het gebeurde Thierry Baudet met zijn beruchte treintweet. Loog hij? Nee. Maar de details waren niet helemaal kloppend. Zo waren de lastige Marokkanen lastige NS-medewerkers. Maar verder staat het verhaal nog steeds overeind.

Zoals bekend was dit Twitterbericht een handvat voor de mainstream media en politici om massaal erop te duiken en Baudet als leugenaar en ophitser te framen. Thierry vertelde racistische onzin en daarmee toonde hij zijn ware gezicht, was het verhaal. Maar wat nou als politieke kopstukken over een nieuwsfeit twitteren dat zeer goed mogelijk helemaal niet heeft plaatsgevonden? Dat het geen nieuwsfeit is geweest, maar nieuwsfictie? En wat als die politiek leiders nu Rob Jetten en Jesse Klaver heten en dus naar aller waarschijnlijkheid fake news verspreiden?

Wat is het geval? In februari kwam er een verhaal in de media dat een Chinees-Nederlandse vrouw tijdens carnaval was aangevallen in een lift in Tilburg. Een groep Nederlandse mannen zouden het Corona-lied hebben gezongen. Dit nummer 'Voorkomen is beter dan Chinezen' van een dj van Radio 10 zorgde voor heel wat ophef aangezien het racistisch zou zijn. Nadat de 24-jarige dame aan de mannen had gevraagd om te stoppen met het liedje te zingen werd ze door de groep zo zwaar mishandeld dat ze buiten bewust zijn raakte. Nadat de Aziatische vrouw was bijgekomen bleek dat ze ook nog eens met een mes te zijn bewerkt. Op haar buik en borst waren snijwonden te zien. Van het voorval wist ze zich verder nauwelijks iets te herinneren.

Dat is ook niet zo vreemd want het heeft vrijwel zeker niet plaatsgevonden. De politie sluit een valse aangifte dan ook niet uit. Het onderzoek naar het voorval is in ieder geval gesloten. Er zijn geen enkele aanknopingspunten om mogelijke daders te zoeken. Een buurtonderzoek met maar liefst 200 brieven heeft niets opgeleverd. Het bestuderen van camerabeelden van de flat gaf hetzelfde resultaat. De vrouw kan ook niet verklaren wat er precies is gebeurd en heeft ook geen duidelijk signalement kunnen geven van de mannen.

Het ziet ernaar uit dat het hele voorval dus nooit heeft plaatsgevonden. Het lijkt een combinatie van de verzonnen aanvallen van Jules Croiset en Jussie Smollett. De Nederlandse acteur zei ontvoerd te zijn door extreemrechtse mannen, de Amerikaanse acteur gemolesteerd door blanke mannen omdat hij homo en donker is. Beide verhalen kwamen uiteindelijk uit de duim van de zelfverklaarde slachtoffers.

Rob Jetten van D66 en Jesse Klaver van GroenLinks hebben dat fake news via Twitter gedeeld.

De immer deugende heren waren er als de kippen bij om dit geval van discriminatie te claimen voor hun eigen agenda. Jetten schreef op twitter: 'Wat een zieke en debiele actie. Een moedige vrouw spreekt jongens aan op racisme en bekoopt haar daad met mishandeling. Ik hoop dat Nederland luistert naar Cindy. Denk na wat je zegt of zingt. Woorden doen ertoe.' Zijn collega Klaver: 'Wat verschrikkelijk. Cindy werd mishandeld met een hersenschudding en snijwonden tot gevolg. Zulk rascistisch (sic) geweld maakt iets kapot in onze samenleving en ons vertrouwen in elkaar. We moeten ons keer op keer tegen racisme en discriminatie uitspreken.'

Over de treintweet van Baudet schreef Jetten: "Een verhaal uit je duim zuigen is natuurlijk volstrekt zinloos." Klaver reageerde op Twitter: "Baudet plugt zijn politieke agenda over de rug van Marokkaanse Nederlanders. En nu ook nog zwijgen. Waar blijven zijn excuses?" Nou heren, het verhaal dat jullie gebruikten, voor jullie politieke agenda, is ook uit de duim gezogen. Waar blijven jullie excuses?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties