jan roos

Column Jan Roos: One

Geen categorieokt 27 2017, 12:00
Premier Rutte vindt het nummer One van U2 het beste zijn gevoel bij het nieuwe kabinet verwoorden. Nou leuk, laten we dan even naar de tekst kijken.

Is it getting better?
Or do you feel the same?
Will it make it easier on you
Now you got someone to blame

Ik denk niet dat het door kabinet-Rutte III een stuk beter zal gaan, hooguit even beroerd als onder Rutte II. En we hebben inderdaad iemand om de schuld te geven: Mark Rutte.

Did I disappoint you?
Or leave a bad taste in your mouth?
You act like you never had love
And you want me to go without

Je kan inderdaad wel stellen dat ik teleurgesteld ben in Rutte. Ik heb nog op hem gestemd toen hij begon. Met zijn kabinet Rutte I liet hij zien een echte rechtse leider te willen zijn - iets dat we echt nodig hebben in dit land. Daarna bleek hij niet meer dan een strandballetje dat met alle winden meewaait. En dat geeft een bijzonder vieze smaak in de mond, kan ik je zeggen.
Daarbij gaat het in politiek niet om liefde, maar om vertrouwen. Dat vertrouwen is geheel weg door toedoen van Rutte zelf. Steeds maar draaien, steeds maar liegen, steeds maar niet doen wat-ie beloofd heeft.

We're one
But we're not the same
We get to carry each other
Carry each other
One

Dat klopt. Totdat jullie elkaar weer loslaten. Van de drie kabinetten-Rutte zal dit derde kabinet de meest lastigste klus worden. Vier partijen met grote, vrijwel onoverbrugbare verschillen en met de absoluut kleinste meerderheid van zesenzeventig zetels. Er hoeft maar eentje zijn kont tegen de krib te gooien en het hele kaartenhuis stort in elkaar. Just One!

Did I ask too much
More than a lot
You gave me nothing
Now it's all I got

Nou, je kreeg met de VVD toch weer heel veel stemmen. En dat is knap gezien de verwoesting door alle enorme bezuinigingen van het vorige kabinet, het negeren van de uitslag van het Oekraïnereferendum en het weggeven van ons land aan de Europese Unie. Dus nu niet zeuren.

We're one
But we're not the same
We hurt each other
Then we do it again

Het zal inderdaad heel veel pijn gaan doen. Want ik geloof niet dat dit lang gaat duren. En dat is maar beter ook.

One

Dissident is er nodig.

One

Eentje maar.
(Hup Pieter Omtzigt)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten