jan roos

Column Jan Roos: Straks heeft het ondemocratische moloch Brussel z'n eigen stormtroepen

Geen categorieokt 06 2017, 16:30
Stelt u eens uzelf de eerlijke vraag of u zich veilig voelt in ons land. Als uw antwoord ja is kan ik alleen maar melden dat ik jaloers op u bent. Het zou me heerlijk lijken om me veilig te voelen. Maar ik voel het me niet. Of liever gezegd, we zijn het niet.
Het Hennis-debat gaf precies weer wat al heel lang het probleem is. Iedereen in de Tweede Kamer heeft een grote waffel over het ondeugdelijke materiaal waar we “onze jongens” de wereld mee rondsturen, terwijl er nauwelijks partijen in Den Haag zijn die niet op het leger hebben bezuinigd of in hun partijprogramma hebben staan dat defensie verder uitgekleed moet worden. Het toneelstukje van Thierry Baudet in een waardeloos legerpakje kon rekenen op hoon van het partijkartel. En natuurlijk doet Baudet dit ook voor de show, voor het effectbejag, maar dat is ook politiek. Nederland wil internationaal meedoen met de grote jongens, maar onze commando's moeten hun eigen schoenen kopen omdat we ze rotzooi geven. Is dat een schande? Ja, natuurlijk. Is het exemplarisch voor de deplorabele staat van het leger en de politiek. Jazeker. Zegt het iets over onze veilig? Ja, alles.
Het leger bestaat nog maar uit 52.000 personen, waarvan 24% uit burgerpersoneel. Het aantal militairen is nog geen halve Kuip vol. Een half stadion met mensen die over ons en onze democratie moeten waken. Het zou om te lachen zijn als het niet zo intens verdrietig was. Dan hebben we ook nog eens kapotte wapens, geen oefenmunitie, zijn F16's en Apaches aan het eind van hun Latijn door alle missies, is vrijwel geen voertuig nog te gebruiken en hebben we de rest voor een schijntje verpatst. We kunnen wel stellen dat we geen defensie meer hebben, want het is simpelweg niet in staat onze verdediging, het defensieve aspect, behoorlijk uit te voeren.
"Ja, maar het wordt toch geen oorlog?" Zo roepen partijen als SP, PvdA en GroenLinks dan uit. Dat riepen ze in 1939 ook.
Daarbij hebben we nu ook nog eens een miljoen moslims in ons land wonen die vanuit religieus en cultureel oogpunt weinig met onze Westerse waarden hebben en, en dat is misschien nog wel het gevaarlijkste, heeft de EU laten zien weinig problemen te hebben met geweld tegen ongehoorzame burgers, zoals in Catalonië. Ze hebben het mensenrechtenschendende politieoptreden nauwelijks veroordeeld omdat een mogelijke afscheiding van de Catalanen een probleem zou veroorzaken voor hun project, het Groot Europeesch Rijk. Noem me een aluhoedje, maar ik denk dat het niet voor niks is dat we nauwelijks nog een leger hebben. Want als we ons straks onveilig genoeg voelen gaan we vanzelf hunkeren naar een EU-leger. Dan heeft het ondemocratische moloch Brussel z'n eigen stormtroepen. Moet je eens kijken wat er dan gebeurt als een volk zich wil afscheiden, een referendum wil houden, of uit de EU wil stappen. Ik moet er niet aan denken, maar het voelt allesbehalve veilig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten