jan roos

Column Jan Roos: 'Ultralinks lijstje met "alt-right twitteraars" waaronder Baudet, Duk, en ik? Gewoon een hitlist!'

Geen categorieaug 30 2019, 12:00
De naam van Jan Roos dook deze week op in een verhaal van De Groene Amsterdammer. Hij zou één van de alt-righttwitteraars zijn die "Twitter domineert." In zijn wekelijkse column reageert Roos op die verrassende conclusie van het linkse opinietijdschrift. "Niet alleen mijn naam, maar ook die van vrienden en kennissen staan erin, zoals Jan Dijkgraaf, Thierry Baudet, Syp Wynia en Wierd Duk," aldus Jan. "Het artikel is niets anders dan hitlist."
Het ultralinkse blaadje De Groene Amsterdammer, de titel zegt natuurlijk al meer dan genoeg, kwam deze week met een verhaal: dat extreem-rechts Twitter zou domineren. Ik ging het snel lezen, want ik was namelijk erg benieuwd. Ik zit toch echt al heel wat jaren op Twitter, maar het was mij nooit opgevallen dat extreemrechts de boel in handen heeft op dat social mediaplatform.
Het artikel begon gelijk stevig met de alt-rightterrorist die in El Paso 22 mensen doodschoot. Hij had het voornamelijk voorzien op Mexicanen uit racistisch motief. De Texaanse schutter kwam door zijn daad door aansporing van ultrarechtse mensen zoals... zoals ik. Het staat er echt. Ik sta op plaats acht van de top tien alt-rightpropagandisten die dit soort lui inspireren om massamoorden te plegen. Niet alleen mijn naam, maar ook die van vrienden en kennissen staan erin, zoals Jan Dijkgraaf, Thierry Baudet, Syp Wynia en Wierd Duk.
Nu ken ik deze mannen goed genoeg om te kunnen zeggen dat er werkelijk geen druppel kwaad bloed bij zit. Geen van deze heren is gewelddadig of zou aansporen tot geweld. En toch staan ze, met mij, in een heel fout lijstje in dat krakersblaadje als promotors van terreur. Met een klein beetje onderzoek kraakt het artikel al. Want als je kijkt wie of wat Twitter in ons land domineert staat alleen Baudet, als fractievoorzitter van een van de grootste politiek partijen in ons land, in de top honderd van de invloedrijkste twitteraars. De rest van het alt-rightlijstje komt niet eens in de buurt. Dus stellen dat zij het platform domineren is totale nonsens. Maar waarom staat dat er dan?
Het is de nieuwst vorm van demoniseren. In een documentaire van Ellie Lust over homo-acceptatie kwam advocaat Sidney Smeets aan het woord om onder anderen mij de schuld te geven aan het uitlokken van anti-homogeweld. Nu mensen extreemrechts, fascist, nazi of racist noemen weinig meer uithaalt is de volgende fase aangebroken om mensen als radicaal weg te zetten. Je zegt weliswaar dat ze zelf geen geweld gebruiken, maar met hun mening wel geweld uitlokken. En zie daar de nieuwste mogelijkheid om deze mensen uit te stoten en als gevaarlijk te boek te zetten. Het artikel is niets anders dan hitlist.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten