Column Jan Roos: Waarom plant Klaver zich voort? Weet je wat zo'n koter de rest van zijn leven aan CO2 uitstoot?

Geen categoriemei 10 2019, 12:00
Jan Roos kijkt met gemengde gevoelens naar het bericht van eerder deze week, dat Jesse Klaver voor de derde keer vader is geworden van een gezonde zoon. "Links lullen, rechts wiegjes vullen," aldus Jan. Die wijst op hoe slecht voor het milieu al die nieuwe kinderen wel niet zijn.
Vanaf deze plek wil ik Jesse Klaver van harte feliciteren met de geboorte van zijn derde kind. Ik ken het heerlijke gevoel van het vaderschap, aangezien ikzelf ook ben gezegend met drie kinderen. Alleen denk ik dat ik toch wel meer van hun geboorte en leven geniet dan Jesse ooit zal doen. Tenminste als hij werkelijk gelooft in wat hij dag in dag uit over ons heen strooit, zoals een dominee over zijn zondige kudde volgelingen.
Want nu wij ons moeten schamen voor vliegvakanties, bloemen op moederdag en dat ons dak niet vol ligt met zonnepanelen, vraag ik me toch af waarom Klaver zich aan het voortplanten is. Want als iets schadelijk is is het wel een nieuw leven. Weet je wat zo'n koter de rest van zijn leven aan CO2 uitstoot? Het staat gelijk aan drie transatlantische heen-en-weer-vluchten per maand, jaar na jaar.
En dat is het vreemde aan al die klimaatvogels. Ze hebben de hele dag hun mond vol over oorzaken van de “opwarming van de aarde”, maar over overbevolking hoor je ze vrijwel nooit. Terwijl dat toch echt de oorzaak is van de verhoogde CO2 in onze atmosfeer. Bij GroenLinks is het doodnormaal om je bakfiets vol te paren. Niemand spreekt elkaar daar aan op dit onverantwoorde gedrag. En dat bevreemdt mij zo. Want dezelfde mensen willen ook dat de hele derde wereld lekker blijft doorfokken. Afrika gaat van één naar vier miljard inwoners. Dat is misschien leuk omdat ze daar niet meer en masse van de honger sterven, maar voor het klimaat een regelrechte ramp. Zolang de alarmisten geen condooms richting Afrika sturen in plaats van eten zal het allemaal wel meevallen.
Als Jesse Klaver zich al geen moer aantrekt van de CO2-voetafdruk van zijn koters, waarom zou ik dan een warmtepomp aanleggen of met de trein op vakantie gaan? Dat zijn druppels op de gloeiende opwarmingsplaat vergeleken met al die kinderen. Pas op het moment dat de Klavertjes onder ons stoppen met nageslacht bakken ben ik van hun gelijk overtuigd. Tot die tijd is het links lullen, rechts wiegjes vullen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten