Column Kenneth Steffers - Nu kan Rutte Nederland écht laten zien dat hij een 'stijve poot' is

Column Kenneth Steffers - Nu kan Rutte Nederland écht laten zien dat hij een 'stijve poot' is

Kenneth Steffers. Bron: © Marcus Breet

Mark Rutte mag zichzelf best een schouderklopje geven. Hij heeft het namelijk prima gedaan tijdens de mislukte EU-top in Brussel. Dat schrijft columnist Kenneth Steffers vandaag.

Tot nu toe lijkt onze premier zich geen cent(imeter) te willen bewegen om het Europese spaarvarken nog verder te spekken.

Angela Merkel noemde de onbuigzame houding van onze premier zelfs 'kinderlijk'. Als Duitsers dat komisch bedoelen met een regeringsleider die - tot nu toe - bij zijn principes blijft, dan is daar het bewijs dat Duitsers echt geen humor hebben. EU-president Charles Michel ging nog een stapje verder en noemde Nederland 'vrekkig'. Best ironisch dat Michel ons land zo betitelt, aangezien wij in verhouding veel meer financieel bijdragen aan de Europese Unie dan zijn eigen heimat België.

Enfin, Rutte wist in ieder geval de tongen los te maken onder de regeringsleiders van de landen die azen op ons geld. Zéker nu na de Brexit de bijdrage van Groot-Brittannië is komen te vervallen.

De Europese Unie vraagt gewoon zonder blikken of blozen aan de 'rijkere' landen, waaronder Nederland, Zweden en Oostenrijk, of ze niet even het verschil kunnen bijleggen. Alsof het om een kwartje voor een kauwgombal gaat.

Adriaan Schout (hoofd European Studies-programma Clingendael) omschrijft het gedrag van Rutte, Merkel en Michel als een rituele begrotingsdans. Daarin vechten regeringsleiders om een compromis voor hun eigen land binnen te slepen.

Dat Merkel en Michel als danspaar meegaan in het Europese dansritme, is vanuit hun oogpunt gezien begrijpelijk. Voor Rutte is dit echter dé uitgelezen kans om zich eens echt te onderscheiden en als uitzondering op de regels eens een keer een belofte waar te maken: 'Geen cent extra naar Europa!'

Als Mark Rutte écht een lange adem heeft en zijn poot weet stijf te houden, kan hij Nederland laten zien dat hij wel degelijk een ruggengraat heeft. Dat hij een stijve poot is.

Hoeven we het ook niet steeds weer over privé-zaken te hebben zoals zijn verstokte vrijgezelschap en wat al dan niet zijn geaardheid zou zijn. Dat gaat namelijk helemaal niemand iets aan. De Nederlandse staatskas, dát gaat ons allemaal iets aan!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties