72243532 456355874978088 4671144033844723712 n

Column Kenneth Steffers – Met een gewapende echtgenoot aan haar zijde is Halsema de enige vrouw in Amsterdam die nog veilig over straat durft

Geen categoriefeb 05 2020, 15:00
Dat Thierry Baudet afgelopen weekend een niet al te handige -zeg maar gerust domme- tweet de wereld in slingerde kan niemand zijn ontgaan. Baudet deelde een bericht waarin hij schreef dat ´twee dierbare vriendinnen ernstig waren lastiggevallen door vier Marokkanen in een trein´. In werkelijkheid ging het om een groepje kaartcontroleurs in burgerkledij.
Het bleek allemaal een gevalletje van ´thierry picking´, waarbij de feitelijke waarheid dus in het midden ligt. Wat echter niet onwaar is is dat vrouwen in Nederland regelmatig te maken krijgen met (straat)intimidatie en verbaal en non-verbaal geweld. Het is spijtig dat Baudet die keiharde feiten niet beter wist te verpakken dan hoe hij dat deed in de bewuste tweet. Intellectu-tactloos.
Gisteren bleek uit onderzoek van de gemeente Amsterdam dat meer dan de helft van de vrouwen in de hoofdstad wordt geïntimideerd op straat. Je zou het misschien niet verwachten in die ´lieve en inclusieve stad´, maar uit datzelfde onderzoek kunnen we ook opmaken dat vrouwen vooral veel last hebben van religieuze fundamentalisten. Ook rechts-extremisten zouden geweld tegen vrouwen verheerlijken. Die kom je in de krakersgrachten van Amsterdam echter nauwelijks tegen.
Vooral in de Bijlmer, het centrum en op de Wallen geven de ondervraagde dames aan last te ondervinden van intimiderende mannen. En wie wel eens een kijkje heeft genomen op een van die plekken zal zich realiseren dat, als we de tweet van Baudet zouden interpreteren als ´gebaseerd op een waargebeurd verhaal´, de kaarten er opeens heel anders voorstaan.
Het komt namelijk niet zelden voor dat vrouwen worden lastiggevallen door mannen met een al-dan-niet-westerse achtergrond. Dat is gewoon een voldongen feit en voor feiten moeten we niet weglopen. Ook Thierry niet.
Gelukkig ziet burgermoeder Femke Halsema ook in dat het in de vrouwonvriendelijke hoofdstedelijke enclave helemaal uit de hand loopt. Ze eist directe actie en wil een campagne starten zodat meer vrouwen aangifte durven te doen. Bij dat laatste rijzen de twijfels.
We hebben al een tijdje een soortgelijke campagne lopen in Rotterdam, maar dan onder de noemer: ´Alle wapens de stad uit!´ Het resultaat? Het aantal schietincidenten is sindsdien alleen maar toegenomen. Halsema zal dus moeten nadenken of een posteractie wel iets aan de situatie doet veranderen.
Femke Halsema zal er echter geen minuut minder door slapen. Met een gewapende echtgenoot aan haar zijde is ze waarschijnlijk de enige vrouw in Amsterdam die nog veilig over straat durft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten