Column Paul Cliteur: Exit Donald Trump, enter Emmanuel Macron

Column Paul Cliteur: Exit Donald Trump, enter Emmanuel Macron

Foto: Paul Cliteur / Bron: Niels Wenstedt

Op 16 oktober werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty onthoofd door Abdoullakh Anzorov, een 18-jarige vluchteling uit Rusland die al sinds zijn 6e in Frankrijk verbleef, vanwege het tonen van Mohammed-cartoons tijdens de les op een school in Parijs.

Op 29 oktober werd een aanslag in Nice gepleegd in een kerk waarbij de koster om het leven werd gebracht en twee vrouwen. De aanslagpleger, de 21-jarig Brahim Aouissaoui, kwam uit Tunesië via Italië Frankrijk binnen, waar hij op de bewuste dag zijn terreurdaad pleegde.

Op 2 november 2020 werden in Wenen verschillende aanslagen gepleegd met een automatisch wapen waarbij 6 mensen on het leven kwamen. Dader was de 20-jarige Fejzulai Kujtim (een etnische Albanees uit Noord-Macedonië) die door de politie werd doodgeschoten. Kujtim was een sympathisant van de terroristische organisatie Islamitische Staat.

Reeds vóór de aanslagen had de Franse president Emmanuel Macron een uitgebreid plan van actie gepresenteerd tegen het “islamistisch separatisme”: La République en actes: discours du Président de la République sur le thème de la lutte contre les séparatismes (2 oktober 2020).

In reactie op de aanslagen en met de verdwijning van het wereldtoneel van Donald Trump als populistisch wereldleider wordt Frankrijk – noodgedwongen – ineens een leidende factor in de verdediging van de westerse natiestaat. Eén van de heilige koeien van de EU-politiek, géén nationale grenzen, is al geslecht: de Franse regering heeft het aantal agenten en militairen die de Franse grenzen bewaken tegen illegale immigratie verdubbeld.

De inzet van de politieke discussie van de komende jaren zal zijn: gaat het westerse democratische natiestaten lukken om hun landen en bevolkingen te verdedigen tegen de twee belangrijke ondermijnende krachten van deze tijd, namelijk de Eurofiele technocratie en de islamitische theocratie?

Democratie, technocratie, theocratie. Daarover zal het gaan.

Paul Cliteur is hoogleraar te Leiden, en Senator namens Forum voor Democratie. Hij schreef onder andere het boek The fall and rise of blasphemy law.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Spoor 2 traject niet gelukt, hoe verder?

Lees meer