Coronaschade in Nederland is enorm! ABN Amro: 'zeker €45 miljard euro omzetverlies'

Coronaschade in Nederland is enorm! ABN Amro: 'zeker €45 miljard euro omzetverlies'

Een vergadering over de coronacrisis. Bron: Shutterstock.

De NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) is het vangnet dat de overheid voor bedrijven heeft opgezet, om de loonkosten tot 90 procent mee te vergoeden. Groothandels hebben het leeuwendeel van die 45 miljard euro omzetverlies te verduren, zo'n 16 miljard euro. Industriële bedrijven ongeveer 10 miljard euro omzetverlies, winkeliers 6 miljard en transportbedrijven 4 miljard euro. Horeca zit er tussenin met iets meer dan 4,5 miljard euro, aldus ABN Amro.

In Nederland gaat het dus behoorlijk hard met de centen. Wellicht een open deur, maar het is wel fijn om daar eens wat getallen bij te krijgen. Zo krijgen we langzamerhand scherp welke sector het hardst wordt getroffen en waar het geld het meest nodig blijkt. Helaas betekent dat ook dat sommige ondernemers de bui inmiddels al wel zullen voelen hangen. Want zoals minister Koolmees (SZW, D66) al liet doorschemeren: straks kan niet iedereen meer op staatshulp rekenen.

Dat wordt een bittere pil straks. Bedrijven die links en rechts op de klippen zijn gelopen, minder inkomsten, hogere belastingdruk en zo'n beetje iedere markt kampt met hetzelfde probleem. Volgens mij gaat dit zo'n enorme impact op onze maatschappij hebben, een beetje zoals 9/11. Toen leefden we ook ineens in een totaal andere wereld, maar dat besef duurde soms even.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer