Coronavirus gaat nog veel meer levens eisen: komende jaren ruim 500 extra borstkankersterfgevallen door impact virus

Coronavirus gaat nog veel meer levens eisen: komende jaren ruim 500 extra borstkankersterfgevallen door impact virus

Een coronapatiënt op leeftijd. Bron: Shutterstock.

Vrouwen worden vanaf hun vijftigste levensjaar opgeroepen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek, om te controleren op borstkanker. Dat werd een dag na de lockdown natuurlijk stilgelegd, want alles was gericht op het opvangen van de klap van het coronavirus.

Volgende week wordt de screening echter wel weer hervat, alleen roept het RIVM slechts 50 procent van de vrouwen op die op de planning staan. En dat kan men niet zomaar even op gaan schroeven naar 100 procent, weten artsen ons te vertellen. De regio’s Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland en Flevoland kampten vóór het coronavirus al met achterstanden.

Een vlotte berekening laat zien dat er de komende jaren waarschijnlijk zo'n 500 vrouwen meer aan borstkanker zullen overlijden, puur omdat artsen er nu dus niet meer op tijd achter kunnen komen. Vroege herkenning van borstkanker vergroot de kans op genezing natuurlijk aanzienlijk.

En borstkanker zal niet de enige aandoening zijn waar men nu te laat mee is om er nog wat aan te kunnen doen. En dat geldt voor zo'n beetje iedere ziekte of aandoening waar artsen op tijd bij hadden moeten zijn. Komende jaren gaan we dus waarschijnlijk veel hogere sterftecijfers zien dan gemiddeld.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties