'Criminele bendes probeerden nucleair afval te verkopen aan ISIS'

Geen categorieokt 07 2015, 14:00
Russische criminelen hebben maar liefst vier keer geprobeerd om radioactief materiaal te verkopen aan ISIS.
Samen met de Moldavische veiligheidsdiensten heeft de FBI ervoor gezorgd dat een poging van Russische criminelen om nucleair materiaal te verkopen aan ISIS mislukte. Dat bericht het Parool:
Minstens vier keer al konden de veiligheidsdiensten op het laatste moment voorkomen dat Russische criminelen radioactief materiaal aan extremisten verkochten. Het laatste geval dat bekend raakte was dat van een smokkelaar die in Moldavië radioactief cesium over de grens probeerde krijgen, op zoek naar een koper van Islamitische staat. Het materiaal dat hij bij zich had zou voldoende geweest zijn om verschillende stadswijken te besmetten.
Die zaak werd bekend doordat de Associated Press - één van de grootste nieuwsagentschappen ter wereld - de gelegenheid kreeg om documenten in te zien van de Moldavische politie.
https://twitter.com/alanwongw/status/651572133970096128
Blijkbaar zijn Oost-Europese criminelen al langer bezig met het verkopen van nucleair materiaal aan extremisten. Het eerste bekende geval betreft een crimineel die dergelijk materiaal wilde verkopen aan moslimextremisten in Soedan.
Westerse en Arabische autoriteiten zeggen zich al langer zorgen te maken over de mogelijkheid dat extremistische groeperingen dit soort materiaal in handen krijgen. Ze kunnen daar namelijk de vreselijkste aanslagen mee plegen; zowel in het Westen als in het Midden-Oosten.
Daar komt bij dat ze nucleair materiaal ook kunnen gebruiken in hun 'normale' oorlog tegen Arabische regimes. Je moet er niet aan denken wat ze hadden kunnen doen als ze dit materiaal in handen hadden toen ze Koerdische stadjes en dorpen aanvielen. Die verzetten zich hevig; als ISIS massavernietingswapens had gehad had de organisatie die toen ongetwijfeld gebruikt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten