D66-Kamerlid Sidney Smeets onder vuur voor #MeToo-praktijken met jongens: 'Je hebt teveel kleren aan!'

D66-Kamerlid Sidney Smeets onder vuur voor #MeToo-praktijken met jongens: 'Je hebt teveel kleren aan!'

De grote corona-persconferentie van het RIVM van 1 maart. Bron: Screenshot RIVM.

Het heeft langer dan een jaar geduurd, maar de beerput rondom de omstreden advocaat en D66-Kamerlid Sidney Smeets lijkt definitief geopend. En fris is het allerminst. Gisteravond verschenen er op Twitter tientallen berichten van (destijds veelal minderjarige) jongens die ooit werden benaderd door Smeets.

Het vorige maand beëdigde D66-Kamerlid Sidney Smeets (45) ligt onder vuur vanwege de persoonlijke contacten die hij zoekt met jonge, soms zelfs minderjarige jongens die soms pas vlak daarvoor hun coming out hadden. Via media als Twitter en de homo-datingsapp Grindr zou Smeets dikwijls jonge jongens hebben aangesproken, en ze gecomplimenteerd met hun uiterlijk. De praktijken zijn al jaren aan de gang, al minstens sinds 2018.

Al in juli 2020 ontving de redactie van De Dagelijkse Standaard een ontluisterend bericht omtrent de dubieuze praktijken van Smeets. Een anonieme bron, die bij de redactie bekend is, bevestigde dat Smeets zelfs 16-jarige jongens zou benaderen via Grindr met duidelijk ongepaste opmerkingen. Met dat bericht begon het afgelopen zomer allemaal. Bij wederhoor beweerde Smeets destijds dat het profiel nep was. Daarmee leek de kous maandenlang af. Omdat andere slachtoffers zich echter stil hielden, bleef de beerput verder gesloten. Tot gisteren, toen ook anderen naar voren traden met beschuldigingen tegen de advocaat die op 31 maart werd geïnstalleerd als D66-Kamerlid.

Toch heeft De Dagelijkse Standaard in de persoon van correspondent Kenneth Steffers genoeg privé-berichten ontvangen van jongens die op jonge leeftijd (16-18 jaar) zeggen te zijn benaderd door de gewiekste advocaat. Maar ook mogelijke minderjarige slachtoffers laten zich nu horen via de sociale media.

Verder zou Smeets via Facebook posts van pedoactivist Nelson M. liken, die na strafbare vergrijpen deze week wegvluchtte uit Nederland en nu te boek staat als voortvluchtige crimineel:

Smeets is op de hoogte van de beschuldigingen, en probeert de publicatie daarvan te voorkomen met juridische dreigementen: "Als je als journalist een stuk publiceert waarvan je weet dat het reputatieschade oplevert dan zijn daar consequenties aan verbonden." Even later verduidelijkt hij: "De schade zal verhaald worden."

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties