D66-Kamerlid verrijkte zichzelf ten koste van de belastingbetaler

Geen categoriemrt 26 2011, 12:45
Alexander Pechtold vindt het geen probleem. Ook saillant: dit was al voor haar beëdiging bekend.
Magda Berndsen, Tweede Kamerlid voor D66, heeft toen zij nog werkzaam was als korpschef in Friesland meer dan een ton aan vergoedingen ontvangen die in strijd waren met bestaande regelgeving. Dat bericht de NRC op basis van documenten die de krant via een WOB-procedure in haar bezit heeft.
Berndsen had destijds een gunstige onderhandelingspositie, doordat er geen andere (geschikte) kandidaten voor haar beoogde functie waren. Het D66-Kamerlid buitte dit optimaal uit door een exorbitant eisenpakket op tafel te leggen: ze eiste bovenop haar salaris, een dertiende maand, vakantiegeld, een levenslooptoelage, een piketvergoeding, een toeslag voor 'meer uren', een woonvergoeding, een verhuisvergoeding, een representatievergoeding en een 'persoonlijke toelage' van ruim duizend euro. Bovendien, de droom van elke DDS-lezer, eiste ze dat het korps al haar inkomstenbelasting betaalt!
Helaas blijkt nu dat ze met haar eisenpakket landelijke en regionale regelgeving aan haar laars lapte, waar ze zich overigens, zo laat ze tegenover NRC weten, volkomen van bewust was. Haar verweer: "iedereen doet het" en - nog veel bizarder - "niet mijn verantwoordelijkheid". Want, zo beredeneert het Kamerlid onnavolgbaar, het was weliswaar in strijd met de regels, maar haar werkgever stemde ermee in, dus dan valt haar niets te verwijten. Een ronduit bizarre gedachtegang, zo vindt ook een door de NRC geïnterviewde hoogleraar arbeidsrecht: "Het is tenslotte een deal tussen twee partijen. En je mag toch aannemen dat Berndsen, die al eerder korpschef was, de regels kent - alsook de gedachte erachter. Zo'n belastingcompensatie kan natuurlijk echt niet. Daar deugt geen hout van."
De sociaal-liberale politica betaalt desondanks, vermoedelijk onder druk van haar partij, het onrechtmatig ontvangen deel van haar vergoeding terug. Maar is voor iemand die heeft doen blijken de belastingbetaler in de eerste plaats als pinautomaat te zien überhaupt wel plek in de Tweede Kamer?
Een vraag die wellicht beter gesteld had kunnen worden vóórdat ze beëdigd werd. Bijvoorbeeld toen D66 haar kandidatuur bekendmaakte. Toen was namelijk, door onderzoek van RTL, reeds bekend dat Berndsen zichzelf structureel verrijkte op kosten van de belastingbetaler. Helaas had de NRC en de rest van de media het toen te druk met het plassen gluren door de brievenbus van PVV-kandidaten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten