D'66 pipo Sigrid Kaag: 'Ik vind dat Rob Jetten dat leiderschap op een geweldige manier invult.'

Geen categorieaug 24 2019, 9:00
Vandaag in het AD een gezellig en uitgebreid interview met Sigrid Kaag. Onze Palestijnen knuffelaar kwam eigenlijk niet met verrassende inzichten. Behalve het stokpaardje dat Nederland een vrouwelijke premier moet krijgen. Beste mevrouw Kaag laten we eerste maar eens gaan voor een goede premier, dan kijken we daarna wel of het nu een man of een vrouw is geworden.

We moeten onszelf wel voorhouden hoe goed het gaat in de brede zin. Economie, scholen, kansen we zijn een tamelijk gelijkwaardige maatschappij. We hebben veel om trots op te zijn. Die mensen die zich achtergesteld voelen, daar moeten we mee aan de slag. Als je kijkt naar de verkiezingsuitslagen: 80 procent van de Nederlandse bevolking wil ook gerustgesteld en verbonden worden. Maar dat vergt meer van iedereen die politiek bezig is.’’

Volgens Kaag gaat het helemaal top met ons land. Toch apart, als we de onderzoeken van het CBS en de Telegraaf erbij pakken dan blijkt dat het besteedbaar inkomen steeds verder krimpt. Nu klopt het dat we een maatschappij hebben waar we trots op kunnen zijn. Echter is de oneindige tolerantie van deugers als Kaag richting intolerantie iets wat onze vrijheid ondermijnt. Wij importeren intolerantie uit om we geen grenzen durven te stellen aan onze tolerantie. Iets waar zij evengoed aan mee doet.

,,Ik wil niet vooruitlopen op duo’s of trio’s. Toen Pechtold vertrok heeft hij een team achtergelaten. En ik vind dat Rob Jetten dat leiderschap op een geweldige manier invult. Ik wil ook zeggen dat het goed is dat er een vrouwelijke minister-president komt. Dat we ook dat glazen plafond eens een keer doorbreken: dat er nu eens een keer serieus gekeken wordt naar een vrouwelijke premier! Alle partijen hebben supervrouwen. Maar nog steeds is de lijsttrekker een man. Dat automatisme in Nederland is een beetje achterhaald. Kijk ook vooral naar het vrouwelijk leiderschap wat we hebben, zou ik tegen alle partijen willen zeggen.’

Waarschijnlijk is Kaag een van de weinige in Nederland die van mening is dat Jetten het leiderschap op een goede manier invult. Het enige wat Jetten voor elkaar krijgt is dat D66 al haar zetels als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen. Het enige waar Jetten goed voor is, is de ondergang van D66.
Ik snap dat ze zegt dat een vrouwelijk premier goed zou zijn. Het geslacht van een politiek leider of premier doet er sowieso niet toe. Wat wel problematisch is, is dat we koste wat kost een vrouw als premier willen. We kijken bijna niet eens meer naar de inhoud van een persoon, het draait alleen maar om geslacht - of afkomst. Dit is het kwalijke aan identiteitspolitiek, het is puur discriminerend. Mensen worden beoordeeld of verkozen vanwege de groep - geslacht, huidskleur, afkomst - en niet op de inhoud.
Kaag brengt zoals verwacht geen nieuwe inzichten. Het is de zelfde plaat die we altijd horen draaien van de 'progressieve' partijen. Ze moeten serieus eens na gaan denken over een nieuw geluid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten