Daar gaan we weer: Taliban in opkomst in noorden Afghanistan

Daar gaan we weer: Taliban in opkomst in noorden Afghanistan

Omdat het Westen maar niet door durft te pakken zijn de Taliban nu bezig met een comeback in het noorden van Afghanistan.

Na dagen van zware gevechten zijn de Taliban erin geslaagd om flink wat terreinwinst te boeken in het noorden van Afghanistan. De radicaal-islamitische jihadisten veroverden eerder vandaag het district Khanabad wat in de provincie Kunduz ligt.

Lokale leider Hayatullah Amiri legt uit dat hij en zijn mannen zo lang ze konden hebben gevochten, maar dat het uiteindelijk echt niet meer ging.

"We hebben urenlang weerstand geboden, maar we kregen geen steun."

Met andere woorden, de strijders in Khanabad werden aan hun lot overgelaten door de centrale Afghaanse overheid én het Westen. Dat laatste liet eerder al weten dat de oorlog in Afghanistan 'gewonnen' was, waarna verreweg de meeste, zo niet alle, troepen terug werden gehaald. Het resultaat liegt er niet om: de Taliban is overal in opmars en kon de macht over het hele land binnenkort weleens in handen krijgen.

Let wel, de Taliban waren aan de macht tot 2001. Ze werkten toen samen met Osama Bin Laden en beschermden hem toen zijn terreurgroep vreselijke aanslagen in Amerika pleegde, namelijk op het World Trade Center en het Pentagon.

Als we iets geleerd zouden moeten hebben dan is het dus dat we het ons niet kunnen veroorloven om een land, of een deel daarvan, uit te leveren aan een radicaal-islamitische organisatie. Toch is dat precies wat er nu gebeurt.

De enige manier om de Taliban te vernietigen -- en dat geldt overigens ook voor ISIS -- is door enorme, grootschalige militaire acties. In Nederland is het niet populair om dat te zeggen, maar helaas maakt dat het niet minder waar. De Taliban moet vernietigd worden, en dat kan alleen als het Westen de strijd tegen de Radicale Islam eindelijk echt serieus neemt en er letterlijk alles aan doet om de vijand te vernietigen, net zoals de Amerikanen en Canadezen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog deden met de nazi's.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer