Daar komt de aap uit de mouw! Ivo Opstelten geeft toe fouten te hebben gemaakt in bonnetjesaffaire

Geen categorieokt 24 2019, 10:00
Het lijkt een echte trend te zijn: boeken. Wie heeft er tegenwoordig niet z'n eigen boekje?! Ditmaal is het de beurt aan oud-minister Ivo Opstelten (VVD). In zijn biografie Opstelten, een leven in het openbaar bestuur, geeft hij toe fouten te hebben gemaakt tijdens de bonnetjesaffaire als minister van Justitie en Veiligheid. Sterker nog: hij geeft toe de zaak volledig 'onderschat' te hebben.
Even een kleine opfrisser. Voordat Fred Teeven als politicus aan de slag ging voor de VVD in Den Haag, was hij officier van justitie. Het was in deze tijd dat de ex-crimefighter een deal maakte met crimineel Cees H. Dit was bedoeld om het criminele vermogen van H. terug te krijgen. Nieuwsuur onthulde destijds de hele gang van zaken.
Er waren echter een aantal kwesties binnen de zaak, die behoorlijk aan het stinken waren. "Onduidelijk was niet alleen of de deal in de haak was, maar ook de hoogte van het bedrag dat ermee gemoeid was, bleek ongewis", zo valt te lezen in het AD. En als klap op de vuurpijl bleken ook de 'onderliggende documenten' eerst onvindbaar te zijn. Rara, hoe kan dat?
Nu geeft Opstelten toe dat hij blunders heeft gemaakt. En niet één blunder, nee. Er zijn meerdere flaters geslagen.

"Zo negeerde hij adviezen van ambtenaren om niet te speculeren over de kwestie. Ook rekent hij het zich aan dat hij te weinig deed om het bonnetje te vinden."

Voor het gemak besloot de oud-minister tijdens een Kamerdebat even uit het hoofd uit te rekenen wat het exacte bedrag geweest moest zijn. Ook niet bijster slim, aangezien het bedrag waar hij toen op uitkwam helemaal niet bleek te kloppen. Uiteindelijk heeft de bonnetjesaffaire het 'politieke leven' gekost van drie bewindspersonen, waaronder die van zichzelf.
Eindelijk is het dan zover dat een blunderende (ex-)minister eens een keer ruimhartig het boetekleed aantrekt. Maar had diezelfde Ivo Opstelten ook niet iets te maken met het proces rondom Geert Wilders? Wie weet komen er nog meer blunders aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten