Daar wel: handlanger aanslag cartoontentoonstelling waar Wilders bij was mag 30 jaar brommen

Daar wel: handlanger aanslag cartoontentoonstelling waar Wilders bij was mag 30 jaar brommen

Lezen we even mee, Den Haag?

In mei 2015 moest onze eigen Geert Wilders in het Texaanse Garland vrezen voor zijn leven toen een haatbaardenduo, de fijne Elton Simpson en Nadir Soofi, tot de tand gewapend het gebouw bestormde waar op dat moment een tentoonstelling plaatsvond van cartoons die het á la Charlie Habdo niet zo nauw namen met geforceerd politiek correct zijn. Dat "voor zijn leven vrezen" bleek uiteindelijk gelukkig mee te vallen, door dat Wilders op het moment van de aanslag alweer vertrokken was. Toch zal alleen het idee al dat die plek waar hij net vandaan kwam veranderd was in de scène van een schietpartij, niet bepaald een fijn idee zijn geweest.

De twee gekken die daadwerkelijk het vuur openden werden door adequaat handelen van de politie meteen en ter plekke 'onschadelijk' gemaakt, maar een derde man, Abdul Malik Abdul Kareem, bleek nog in leven te zijn. Hij was er op de bewuste dag niet bij, maar had de ISIS-sympathisanten wel van wapens voorzien waarmee ze hun - gelukkig mislukte - aanslag pleegden. Daarmee is hij schuldig aan niets minder dan het voorbereiden van een terroristische aanval, en dat heeft de rechter daar in Texas hem niet bepaald in dank afgenomen.

Dertig jaar: zoveel tijd mag deze man achter de tralies doorbrengen voordat hij weer op vrije voeten komt. Wat mij en de officier van justitie betreft is dat nog steeds veels te kort - er was 50 jaar plus levenslang toezicht geëist - maar het gaat al de goede kant op. Dat is tenminste een straf waar je u tegen zegt, en zeker als je beseft dat dit niet de man is die zelf de trekker overhaalde bij de tentoonstelling maar 'slechts' ervoor zorgde dat die trekkers op de 'juiste' plek terechtkwamen. Als hij er die dag zelf bij was geweest had hij zeer waarschijnlijk zijn hele leven de cel in moeten verdwijnen of had men hem zelfs onder de Texaanse wet laten 'inslapen' middels een dodelijke injectie - kies zelf maar wat hij meer verdiend zou hebben.

Tsja: vergelijk dat maar eens met hoe we dat in Nederland doen. Het is natuurlijk naïef om te denken dat hogere straffen altijd leiden tot minder criminele daden - op een gegeven moment maakt het ook niet meer uit of je 40 of 50 jaar de bak in gaat - maar weinig mensen zullen het er niet mee eens zijn dat de huidige straffen hier gewoon ongelooflijk soft zijn en bijna uitnodigen tot totale anarchie. Voor een voorbeeld daarvoor hoef ik slechts te verwijzen naar een verhaal dat deze week weer ruimschoots aan bod kwam in het nieuws: dat rondom Volkert van der Graaf. Precies, de man die Pim Fortuyn in koelen bloede doodschoot op een Hilversumse parkeerplaats en daar slechts 18 jaar van zijn leven voor heeft moeten inleveren. Sterker nog: na 14 jaar mag hij alweer gaan genieten van de vrijheid, terwijl de diepe wonden van zijn gruweldaad bij nabestaanden en de Nederlandse samenleving als geheel nog lang niet geheeld zijn.

En ja, dan hebben we het dus over een moord met voorbedachte rade, op een politicus, die succesvol was. Wat had Volkert gekregen als hij op die dag in 2003 was tegengehouden en Pim nog in leven geweest was? Dan was hij ongetwijfeld al jaren vrijgeweest en zou hij niet - zoals Abdul Malik wél mag gaan doen - tijd gehad hebben om eens na te denken over hoe fout zijn daden waren. Maarja, het blijft wel Nederland hè! Wanneer gaan we dat soort lui ook hier nu eens écht aanpakken?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties