De religie van de tolerantie: islamitische 'vredesconferentie' zet foto's vrouwelijke sprekers op zwart

Geen categoriefeb 09 2017, 11:00
Een conferentie die zogenaamd moet laten zien hoe geweldig tolerant en vredelievend de Islam wel niet is heeft dit streven al voordat het überhaupt van start is gegaan teniet gedaan.
Het klonk zo leuk. De Australian Islamic Peace Conference, twee dagen in maart die in het teken zouden moeten staan van dialoog. En dan niet alleen tussen moslims in Australië zelf, maar ook met anderen in dat land - want die zijn er kennelijk ook nog. Hiermee wilde men ongetwijfeld het tolerante karakter van de islam, dat de afgelopen jaren om vage redenen ietswat besmeurd is, opvijzelen.
Helaas gaat dat hem ook dit jaar niet helemaal worden. Als ze ooit al serieus dit voornemen hadden, dan heeft de organisatie achter de conferentie - het radicaalislamitische Islamic Research and Education Academy - dat nu al, een maand voordat het überhaupt van start gaat, de grond in geboord. En dat alles met een flyer die ze trots presenteerden op Facebook, waar het evenement ook wordt aangeprezen. Dit is hem dan:
Is hij niet mooi? Die vredelievende titel, de vriendelijke blikken van de sheiks en de imams en de warme gezichten van die lieftallige drieling die kennelijk ook komt spreken. Maar wacht eens: is dat wel een drieling? Nee, de waarheid is dat die vrouwen er vast allemaal heel anders uitzien maar dat dat uiterlijk - geheel in lijn met de leer die ze komen verkondigen - er niet toe doet en daarom net zo goed verborgen kan worden. Dat had natuurlijk subtiel kunnen gebeuren: men had onder de foto's van de heren nog een regeltje kunnen toevoegen met "plus: de dames Ud-Din, Toohey en Azaam", zonder wat voor afbeelding dan ook. Dat was ook al kantje-boord geweest, maar nog altijd beter dan deze puur denigrerende manier om hen te presenteren.
Of ze op de conferentie zelf hun gezicht zullen bedekken is één ding - dat zou ook niet moeten gebeuren, maar dan is het nog tenminste soort van hun eigen keuze - maar de manier waarop ze hier, zonder dat het hen gevraagd is, al bij voorbaat gesluierd en gewoon geheel onherkenbaar staan afgebeeld is natuurlijk te gek voor woorden. Wat geeft deze organisatoren het recht om hen hun identiteit af te nemen en, misschien nog wel belangrijker: wat zegt dit wel niet over hen en deze hele conferentie. Nou, als je potentiële bezoekers van het evenement mag geloven heel veel, want zelfs zij zijn niet bepaald lovend over dit alles. Het is natuurlijk één ding als ik of een andere niet-moslim het afkeurt, maar het is een tikkeltje hoopgevend, als ik het zo maar zal zeggen, als duidelijk wordt dat ook sommige moslims dit niet vinden kunnen:
AIPC_2
En zo is het maar net. Helaas slaat deze Eman, een schijnbaar knappe vrouw die haar uiterlijk niét laat verbergen door haar geloof, op een belangrijk punt de plank wel mis. Het is goed om te zien dat zij en Yousef hier als moslims niets van moeten hebben, maar zij maken helaas nog steeds deel uit van een minderheid die dat vindt. Het zal waarschijnlijk een drukke boel worden bij die conferentie, zeker omdat velen daar (en hier) het allemaal stilzwijgend best prima vinden als deze dames gereduceerd worden tot een hoofddoekje met een naamkaartje. Sterker nog: een groot deel zal het waarschijnlijk al heel liberaal vinden dat die sheiks het podium willen delen met vrouwen met een mening.
Of Yousef en Eman ooit deel uit zullen maken van een meerderheid? Misschien, maar dan is het ontzettend belangrijk dat zij het niet houden bij een stel Facebookcommentaren maar zich ook echt gaan verenigen in groepen die dit soort praktijken openlijk en onvoorwaardelijk afzweren. Daar zit namelijk het grote probleem: er zijn ongetwijfeld moslims die dit soort extremisme oké vinden en die dat niet vinden, maar helaas laat die eerste groep een stuk meer van zich horen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten