Daesh of Islamitische Staat? Hoe moeten we ISIS noemen?

Geen categorienov 27 2015, 21:00
Volgens Afshin Ellian gebruiken steeds meer Westerse politici de term "Daesh" om IS(IS) te beschrijven in plaats van gewoon ISIS - of ISIS. ISIS staat voor Islamitische Staat in Syrië, IS voor Islamitische Staat - zonder toevoeging. De organisatie pretendeert namelijk de enige echte Islamitische Staat ter wereld te zijn. Een nieuw kalifaat waar alle moslims zich onder moeten scharen.
Hoewel politici het jarenlang over ISIS, ISIL (Islamitische Staat in de Levant) of IS hadden, zeggen ze nu steeds vaker Daesh. Met name de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft daar een handje van.
Daesh is namelijk het Arabische acroniem voor de organisatie. In hun optiek is die naam dan ook de juiste term.
Ellian denkt daar anders over. Heel anders:

De afkorting Daesh lijkt op een antieke ziekte of een wild dier. Daarom gebruiken machthebbers in het Midden-Oosten het woord Daesh. Als Daesh voluit zou worden geschreven, staat er de islamitische staat van Irak en Syrië.

Daesh is een fantastische afkorting waarmee zelfs Iran kan leven: wie deze afkorting hoort, denkt namelijk niet aan de islam en de staat. Daarnaast kan deze afkorting dienen als verwijzing naar een ziekte afkomstig uit een zionistisch, joods, christelijk of Amerikaans laboratorium. Daesh is een buitengewoon vreemde afkorting.

Daarom vindt hij dat Westerse politici die term juist niet moeten gebruiken en het gewoon steevast over Islamitische Staat moeten hebben. Op die manier is de link met de islam - welke door ISIS gemaakt wordt - duidelijk voor een ieder.
Hoewel islamitische leiders daar niet blij mee zijn is het volgens Ellian van het grootste belang om de link tussen ISIS en de islam in het algemeen te erkennen en te accepteren. Anders, impliceert hij, is het onmogelijk om de terroristische groepering en diens aanhangers adequaat te bestrijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten