Dappere imam zegt waar het op staat: 'Als een niet-moslim een moslim aanvalt is het haat, maar andersom niet?'

Dappere imam zegt waar het op staat: 'Als een niet-moslim een moslim aanvalt is het haat, maar andersom niet?'

Gelukkig bestaat niet de hele wereld uit haatimams: sommige, al gaat het om een zeer kleine groep, snappen met welke problemen de Islam kampt en zijn bereid bij te dragen aan oplossingen.

Het is altijd hetzelfde riedeltje met aanslagen. Of nou ja, 'aanslagen'. Als er namelijk een man die een zekere religie aanhangt en een zekere god aanroept een bloedbad aanricht, wordt er niet gekeken naar een mogelijk religieus patroon - het is totaal niet opvallend dat veruit de meeste terroristen die zekere religie aanhangen - maar hebben we het over 'gekken'. Verwarde mannen die slechts de Islam en ISIS 'misbruiken' om hun psychische problemen te verhullen.

Maar draai de rollen nu eens om. Denk aan de keer dat een Britse man in wilde rijden op een groep moskeegangers in Londen: iedereen was het er roerend over eens dat dit een duidelijk geval van 'islamofobie' was. Geen verwarde man, geen lage suikerspiegel: dit hat alles met haat te maken. Of zoals deze dappere imam, imam Tawhidi het samenvat:

Nou, zeg het maar: wat is daarvan gelogen? Deze man behoort tot de zéér selecte groep moslims, en al helemaal imams, die aan zelfreflectie doen en het probleem van de Islam binnen de Islam zoeken. Niets geen 'dit en dit is geen echte Islam' of 'ISIS zijn geen echte moslims'. Deze Australische imam is, niet verrassend, niet bepaald geliefd in de islamitische gemeenschap. Dat lieten ze wel weten toen één van hen hem aanviel in een winkelcentrum in de kustplaats Adelaide, ongetwijfeld om hem permanent het zwijgen op te leggen:

Godzijdank overleefde Tawhidi de aanslag, maar het bewees zijn punt maar weer: ieder geluid dat roept om een kritische kijk op de religie van de vrede, wordt keihard de kop in gedrukt.

De kern van zijn betoog: er zijn elementen aanwezig in de Islam die simpelweg extremisme en terrorisme goedpraten. Stukken als "Doden is fout, tenzij <enorme waslijst aan kleine vergrijpen>" staan simpelweg zwart op wit in de Koran en andere geschriften, en dat weet Tawhidi ook. Hij is zo overtuigd hiervan dat hij iedere imam in Australië (waarvan er volgens hem zo'n 400 zijn) uitnodigt om met hem in debat te gaan hierover:

Gek genoeg heb ik het idee dat hij niet veel aanmeldingen zal krijgen. Hoe dan ook, dat is slechts het aankaarten van het probleem. De oplossing kan hij echter niet in zijn eentje leveren, aangezien daarvoor een echte discussie binnen de Islam nodig is. Radicale elementen binnen dat geloof kunnen namelijk slechts verdreven worden als erkend wordt dat ze er zijn, en besloten wordt tot het permanent verbannen daarvan. Dat klinkt rigoreus, maar zo gek is het niet: vreselijke zaken die in het Christendom eeuwen geleden doodnormaal waren hebben we ook weg weten te werken, en is het Christendom daar slechter van geworden? Integendeel. Zo'n broodnodige transformatie kan de Islam in theorie ook prima doorlopen, maar dan moet de noodzaak daartoe wel eerst erkend worden. Maar wat dat betreft is Tawhidi helaas - letterlijk en figuurlijk - een roepende in de woestijn.

Lees meer over:
islam Imam

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer