De 28 eurocraten van Commissie-Juncker I

De 28 eurocraten van Commissie-Juncker I

Het definitieve totaalplaatje van Junckers Europese Commissie is gisterend bekendgemaakt.

Vorige week gaf ik al een overzicht van de beoogde plaatsnemers in Commissie-Juncker I. Vandaag werd de officiële portefeuilleverdeling bekendgemaakt van dit Kommissariat zonder democratische legitimiteit, onder de naam 'A strong and experienced team standing for change'. Een kort overzicht van opvallende veranderingen en continuïteiten.

Poppetjes
Eerst wat oud nieuws over de poppetjes op de banencarrousel. Juncker is al lang en breed in het nieuws geweest, onder andere door zijn fameuze uitspraak "If it's a Yes, we will say 'on we go', and if it's a No we will say 'we continue'." over het Franse referendum van 2005. Dat zijn woorden van een ware antidemocraat, en dus is hij uiterst geschikt voor het voorzitterschap van de ongekozen Commissie. Over antidemocratie gesproken. Zijn linkerhand, Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini, is een ex-communist en zal zich nog prima thuis voelen tussen die oude Kameraden in de krochten van de Leopoldruimte. Junckers rechterhand, onze eigen Frans Huilemans Timmermans, heeft er weer een ego bij nadat hem de titel 'First-Vice President' (van de zeven vicepresidenten) officieel werd toegekend. Voor hem is de nonportefeuille Minder Regeltjes in het leven geroepen. Pools technocrate en Donald Tusk-dienares El?bieta Bie?kowska mag haar achterwerk vijf jaar in het pluche drukken met de portefeuille Interne Markt, Industrie en Ondernemerschap. Ook de Griek Avramopoulos hoeft zich niet druk te maken. Zijn vriendschap met Erdogan zal hem zeker van pas komen met de portefeuille Migratie en Binnenlandse Zaken. Dat zit wel snor. De Fransman Moscovici, die onder Hollande een rotzooi maakte van de Franse financiën, wordt Eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane. Het kan allemaal bij de EU.

Portefeuilles
Ook de portefeuilles op de baantjescarrousel zijn vernieuwd. Sommige zijn nieuw, zoals de idiote portefeuilles 'Energie-unie' en 'Klimaatactie en Energie' (let op: dit zijn twee aparte portefeuilles). Of de post 'De Euro en de Sociale dialoog', die Lets ex-premier Dombrovskis wist binnen te harken. Andere portefeuilles zijn verdwenen, van naam gewijzigd of gefuseerd. Een opvallende post die overeind bleef staan is de portefeuille Anschluss Nabuurschapsbeleid en Uitbreiding(sonderhandelingen) voor Oostenrijker Johannes Hahn. Voorzichtigheid voor de titel van die portefeuille was wel raadzaam in deze tijden van (geo)politieke crises, maar nee.

Last but not least
Tot slot wil ik u nog wijzen op een artikel in het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU). In artikel 17, lid 5 wordt gesteld dat de nieuwe Europese Commissie moet bestaan uit het aantal leden dat overeenstemt met twee derde van het aantal lidstaten. Dat zijn er dus maximaal 19. Toch zitten we naar alle waarschijnlijkheid - de applausmachine het Europees Parlement moet de Commissie immers nog goedkeuren - weer vijf jaar opgescheept met 28 ongekozen eurocraten. En zoals gewoonlijk, is er niets dat wij kunnen doen om ze er weg te krijgen. De Europese Raad zal er namelijk geen probleem van maken. Niemand gezien.

Tijd dus om ons laatste beetje koopkracht te gebruiken voor een vers gesmede hooivork, een fakkel op oliebasis en een retourticket Brussel. Denk ik.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties