De AIVD wil onze privacy helemaal afschaffen: alles aan de kant voor Big Brother

Geen categoriesep 17 2016, 19:00
De baas van de inlichtingendienst de AIVD heeft er helemaal genoeg van dat er zowaar apps zijn met encryptie. Dat kan wat hem betreft niet meer: privacy is niet meer van deze tijd.
Nou ben ik nog van het principe: mijn privacy is meer waard dan mijn veiligheid, maar Rob Bertholee denkt daar heel anders over. Wat hem betreft is onze 'obsessie' met onze privacy namelijk een bijzonder groot probleem; een probleem dat hij wel even wil oplossen.

Inlichtingendienst AIVD wil de encryptie van chatdiensten als Telegram en WhatsApp beperken. Dat zegt het hoofd van de dienst, Rob Bertholee, in een interview met De Volkskrant. De AIVD gaat daarmee lijnrecht in tegen het kabinet. Dat onderschrijft juist het belang van sterke versleuteling en vindt het 'niet wenselijk' als het gebruik of de beschikbaarheid ervan beperkt worden.

Om zijn verhaal kracht bij te zetten bedreigt Bertholee het kabinet direct even:

"Ik wil van diegenen die een bedreiging vormen de communicatie inzien. Dan moet je als regering ook accepteren dat we niet meer bij de communicatie van terroristen kunnen."

Dat is natuurlijk je reinste flauwekul. Steeds weer blijkt bij 'succesvolle' aanslagen dat de inlichtingendiensten meer dan genoeg informatie hadden om in te grijpen, maar dat om wat voor reden dan ook nalieten. Er is werkelijk nog nooit een aanslag gepleegd waarna de diensten terecht riepen dat ze niet konden ingrijpen door encryptie.
Echt. Nog. Nooit.
Bertholee weet dat natuurlijk ook, maar dat is hem om het even. Als hoofd van de AIVD heeft hij namelijk maar één doel: Nederland veranderen in één grote Big Brother-achtige samenleving. Als hij onze privacy daarvoor moet opofferen doet hij dat met liefde:
https://twitter.com/ncilla/status/777084075068813313
Ja, meneer de spion, privacy is inderdaad ons hoogste doel. Dat is niet zo gek: het is natuurlijk een bijzonder belangrijk natuurrecht. Een overheid die dat recht niet respecteert wordt binnen de kortste keren autoritair en totalitair. Heel gek, maar wij zien dat niet eens bijna zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten