Doek de EU maar op: Marine Le Pen belooft Frexit-referendum als ze de verkiezingen wint

Geen categoriesep 17 2016, 20:00
"Het is mogelijk," zegt de vrouw die president van Frankrijk wil worden.
Marine Le Pen -- die het Front National langzamerhand veranderd heeft in een mainstream partij -- zegt dat ze, als ze president van Frankrijk wordt, een referendum zal proberen te organiseren over de toekomst van haar land in de Europese Unie. In haar speech legde ze uit dat ze daar toe geïnspireerd is door het geweldige voorbeeld in Groot-Brittannië, waar Britten deze zomer voor een zogenaamd Brexit stemden.
De Femme Fatale van de Franse politiek zei:

"Het Britse volk heeft ervoor gekozen om uit de EU te stappen. Met het referendum hebben ze de keuze gemaakt om onafhankelijk te worden, ik zal hetzelfde doen in Frankrijk als jullie me de kans geven."

Ze voegde daar aan toe:

"Ja, mijn vrienden, het is mogelijk om alles te veranderen. Het volk kan beslissen om een ander pad te nemen; de vrijheid zal altijd onze gids zijn. We kunnen nog steeds een vrij, trots en onafhankelijk volk worden."

Le Pen begint vandaag officieel echt met haar campagne. Vanaf nu wordt het hard tegen hard. De peilingen duiden op de mogelijkheid dat ze inderdaad wint. Als dat gebeurt zal het schokgolven veroorzaken in de rest van Europa, en niet alleen omdat ze eurosceptisch is. In haar campagne wil ze het vooral hebben over terrorisme, onderwijs, immigratie, veiligheid en de Franse identiteit. Blijkbaar zijn Fransen hongeriger dan ooit naar zo'n boodschap -- wat natuurlijk ook voor elk ander Europees land geldt.
De verkiezingen zijn in april. We hebben dus nog meer dan een half jaar te gaan. Het zal ongetwijfeld een groot spektakel worden, maar we weten nu al dat ze het sowieso tot een tweede ronde gaat redden. De enige vraag is dan of ze er daarna in slaagt om 50%+1 van het Franse volk aan zich te binden. Is dat zo, dan gaat Frankrijk een heel andere -- eurosceptische -- toekomst tegemoet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten