De datum is geprikt: Frankenstein-kabinet-Rutte III staat 'waarschijnlijk' op 26 oktober op het bordes

Geen categorieokt 12 2017, 19:00
Zet het maar alvast in je agenda!
Na maandenlang speculeren over hoe en wat was het deze week dan eindelijk zover: het regeerakkoord werd gepresenteerd, en het zoveelste nachtmerriekabinet Rutte, Rutte III, staat voor de deur. Of beter gezegd: op het bordes binnenkort.
VVD-leider Mark Rutte heeft vandaag aangekondigd dat er "zeer waarschijnlijk" een datum is waarop hij en zijn nieuwe kabinetmakkers ongemakkelijk op de traptreden naast elkaar zullen poseren: 26 oktober komt aan het formatiefeestje officieel een einde met de welbekende bordesscène.
En ja, dan is er dus geen weg meer terug.
De vraag is natuurlijk of we blij moeten zijn met die aankondiging. Normaliter wilde Rutte weinig tot niets kwijt over de onderhandelingen, maar nu lijkt hij het er allemaal doorheen te willen jagen: met het zetten van deze datum lijkt hij vooral zichzelf een deadline te hebben willen zetten. Hij heeft dan ook al aangegeven eigenlijk veel te hebben weggegeven wat betreft ministeries en dergelijke: hoewel hij zegt eigenlijk 'voor een kleine overheid' te zijn - ja, ik kon mijn lach ook niet inhouden toen ik dat hoorde - breidt hij op verzoek van de andere partijen die banenmachine toch maar uit.
En dat is typisch Rutte: idealen heeft hij op papier wel, maar uiteindelijk gaat hij toch vooral voor één van zijn principes: zo snel én lang mogelijk het Torentje in handen houden. Daarvoor zet hij ook gerust een kabinet in elkaar met vier partijen die je enkel op Frankensteinse wijze aan elkaar kunt lijmen: met zoveel compromissen en 'uitbalancerende maatregelen' dat uiteindelijk niemand er wat mee opschiet. Maak je borst dus maar alvast weer nat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten