De huizenprijzen dalen in een deel van de gemeentes

De huizenprijzen dalen in een deel van de gemeentes

Na een jarenlange stijging in de huizenprijzen sinds 2013 is er eindelijk sprake van de afkoeling van een deel van de huidige woningmarkt. Op gemeenteniveau zijn de woningprijzen van ongeveer 20 procent van de gemeentes in Q4 van 2018 gedaald. De woningverkoop is sinds vorig jaar met een gemiddelde van 7,3% gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017, omdat het aanbod in koopwoningen en de prijzen een hoop zijn gestegen. Vooral in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland valt dit op, daar is het percentage verkochte woningen met ongeveer 10 procent gedaald.

Provincies waar de woningprijzen zijn gedaald

Vooral in de provincies Gelderland, Limburg en grote delen van Utrecht koelt de woningmarkt af. Ook in bepaalde delen van Zuid-Holland en Noord-Holland zijn de woningprijzen gedaald. In de buurt van de grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam zal er de komende tijd nog geen sprake zijn van een daling in de woningprijzen, maar ook daar is de groei in woningprijzen aan het afnemen.

Groeien de woningprijzen in jouw stad nog?

Aangezien het aanbod in koopwoningen al jaren aan het dalen is en de prijzen nu ook weer beginnen te dalen is nu het moment om een woning te verkopen. De prognose is namelijk dat de woningprijzen blijven dalen. Als je nu je woning verkoopt zal je nog geen last hebben van de daling in prijzen, vooral als je gaat verhuizen naar een gemeente waar de huizenprijzen daadwerkelijk zijn gedaald in het afgelopen kwartaal.

Dus woon je momenteel in een drukke stad waar de huizenprijzen nog aan het stijgen zijn? Het kan nog enkele jaren duren voordat deze prijzen een daling gaan ondervinden. Dus als je niet door werk of familie gebonden bent aan de stad kan het wellicht voor jou interessant zijn om te verhuizen naar één van de gemeentes waar de woningprijzen aan het dalen zijn.

Gigantische dalingen in woningaanbod en verkoop in grote steden

Aan het einde van 2018 werden er geconstateerd dat de woningverkopen in de grote steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam met meer dan 10 procent gedaald. Terwijl de vraag in deze steden nog altijd blijft stijgen. Het gigantisch lage aanbod aan woningen hebben we in Nederland sinds 2012 niet mee hoeven maken, wat direct invloed heeft op de daling in de woningverkoop. In de appartementen is de daling in aanbod het meeste te merken. Daar is sprake van een afname van ruim 80% sinds de meting aan het einde van 2012. Het aanbod in koopwoningen is hierbij met meer dan 65% afgezakt sinds 2012.

Het is voor starters nog steeds lastig om een koopwoning te verkrijgen, vooral in de grote steden. Ben jij als starter toch op zoek naar een koopwoning? Overweeg dan de rustigere (en goedkopere) gemeentes. Ben jij op zoek naar een appartement om te kopen? Dat kan erg lastig worden als starter. Niet alleen zijn de prijzen van appartementen ook fors gegroeid, het aanbod is ook erg gedaald.

Artikel geschreven in samenwerking met verhuislifthuren24.nl.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer