De indiaan die het Songfestival voor Nederland binnensleept...

Geen categoriefeb 27 2012, 15:14
Joan Franka won het Nationaal Songfestival gisteravond en mag 22 mei de Hollandse eer verdedigen in Baku.
Het frappante? De zangeres was gekleed in indianenkostuum compleet met verentooi. Het liedje droeg de titel 'You and me'.. De strijd tussen zes acts voor één ticket naar Azerbeijan werd live uitgezonden op Nederland 1. En de reacties? Nou, Twitter oordeelde gisteravond zo:
U ziet: een bont gezelschap laat z'n afkeer jegens Joan blijken. Journalisten en politici, mediamensen en socialemediafenomenen. Columnisten en groepsaccounts. Vrienden en vijanden. VVD'ers, PvdA'ers, PVV'ers. De hele gevestigde orde van Twitter keerde zich massaal tegen Joan Franka en haar indianenact. Ook de vakjury (die mee mocht beslissen) liet weinig heel van de singer/songwriter en gaf haar van de drie finalekandidaten verreweg de minste punten. Ze werd als een volstrekte outsider gezien.
Maar toen kwamen de sms- en telefoonstemmen van het publiek binnen. Als mijn on-demand rekenkunsten mij niet in de steek lieten kon ik zien dat de helft (!) hiervan voor Joan was. Toen begon het te dagen: Joan Franka is een soort PVV. Gehaat en verguisd door de 'elite,' maar stiekem reuzepopulair bij het gewone volk. Voor wie een vergelijking binnen de sfeer van het Songfestival zoekt: zie Lordi, de Finse monsterrockers die wonnen in 2005. Ook hiervoor gold: de anti-establishmentkandidaat die zoveel rumoer maakt dat ze op de sloffen het hele festival voor zich wisten te winnen. Ondanks dat alle 'ingewijden' dit een stomme act vonden.
Gaan we met Joan Franka na bijna veertig jaar het Eurovisie Songfestival eindelijk weer eens winnen? Heh, ik sluit het in ieder geval niet uit!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten