De Jager probeert nog even wat punten te scoren

Geen categoriejul 08 2011, 10:05
Hij had veel eerder dwars moeten liggen over de leningen aan Griekenland. Nu voor de bühne nog eens reclameren dat private partijen desnoods verplicht moeten bijdragen aan een nieuw steunpakket is laat en onoprecht.
De Jager weet dat banken en andere private partijen geen cent zullen overmaken naar een land dat zijn schulden niet kan betalen. Nogal wiedes ook, maar ze er met de haren bijslepen had veel eerder moeten gebeuren. Wat de EU namelijk deed, was alle private investeringen in Griekenland inruilen voor belastinggeld. Als we dit nog een jaartje volhouden, is er geen private cent meer in Hellas te vinden. Kennelijk mag Griekenland dan pas door de benen zakken.
Onze minFin is zich hier terdege van bewust; hij weet dat belastinggeld over de schutting wordt gegooid uit angst voor de wraak van de markten bij een herstructurering of default. Hij heeft namens Nederland zelf ingestemd met dergelijke plannen.
De EU had veel eerder moeten opteren voor een default. Dan hadden eurocraten de banken nog kunnen laten meebetalen, nu is dat te laat. Of niet?
Want banken alsnog verplicht laten meebetalen hoeft niet zo desastreus te zijn als de Trichets van deze wereld beweren. Zij waarschuwen ervoor dat Griekenland dan een kredietwaardigheid toebedeeld krijgt die gelijkstaat aan een formeel faillissement. Dat betekent onder andere dat de ECB Griekse banken niet meer kan bijstaan (dat is wettelijk zo afgesproken) en het land voorgoed in de Malström gezogen wordt.
Maar er is een (bizarre) oplossing: er zijn vele kredietbeoordelaars en als er nu eentje afziet van het toekennen van de faillissementsstatus, kan de ECB zich daar achter verschuilen en Griekse banken lenen volgens de gebruikelijke afspraken.
Maar goed, eerst eens zien of De Jager zijn woorden maandag niet inslikt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten