De Japanse premier behoudt tweederde meerderheid parlement en wil een groter leger tegen Noord-Korea

De Japanse premier behoudt tweederde meerderheid parlement en wil een groter leger tegen Noord-Korea

Veel mensen merken dat de wereld steeds assertiever en agressiever wordt. De Verenigde Staten die overal blijft interveniëren of dreigt dat te doen, China die agressiever wordt in haar passieve-agressiviteit, in het Midden-Oosten blijft het rumoerig, provocaties van en naar Rusland en Noord-Korea die met een kernoorlog dreigt.

Dat laatste lijkt de laatste paar maanden vooral de boventoon te voeren. De Verenigde Staten dreigde met totale destructie van Noord-Korea en Noord-Korea probeert Trump te overtroeven met spierballentaal. Al met al helpt het niet om de vrede te bewaren en voor men het weet worden de bevolkingen beider landen en landen eromheen in een oorlog gesleept waar niemand anders verder op zit te wachten.

Een ander land in het Oosten die iets aan het probleem wil doen is Japan. Al een aantal keer is er een kernproef geweest vanuit Noord-Korea waarbij er een raket door het luchtruim van Japan heen vloog. In het land zijn zelfs preventieve maatregelen genomen voor oorlog en een kernwapen. Het land heeft spijtig genoeg al een keer eerder natuurlijk ervaring gehad met kernwapens.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft met de institutionalisering van het nieuwe Japan de Grondwet van het land een passage meegekregen, vanuit de internationale gemeenschap, dat het land alleen een leger mag hebben om de passiviteit te kunnen bewaren en eventueel het land te kunnen verdedigen. Premier Abe heeft als grootste droom dat die passage wordt geschrapt, zodat Japan weer een modern en volwaardig leger kan krijgen. Hij vindt de passage maar een doorn in het oog voor het land en een product van vervlogen tijden.

Met de dreiging vanuit Noord-Korea lijkt hij gelijk te hebben en het land moet zichzelf kunnen verdedigen. Het is ook een volgend signaal dat de wereld een nieuwe fase in lijkt te gaan van passieve-agressiviteit dat snel uit kan lopen tot regelrechte agressiviteit. Agressiviteit tegen agressiviteit roept alleen nog maar meer agressiviteit op, dus de opbouw van het Japanse leger zal ook Noord-Korea uitlokken, maar neem het de Japanners eens kwalijk? Decennialang mogen zij geen volwaardig leger hebben en elk volk heeft het recht zich te verdedigen als de soevereiniteit lijkt te worden aangetast of dreigt vernietigd te worden. Toch ben ik bang dat het een negatieve spiraal is waar men niet uit zal komen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties