De kogel is door de kerk: Monopolie like-knop Facebook verleden tijd

Geen categoriejan 27 2016, 20:00
Het tijdperk waarin de like-knop heer en meester is op Facebook loopt tegen haar einde aan.
Het is één van de grote vragen die de mensheid zichzelf stelt, een discussie waar nooit een einde aan leek te komen. Wat kun je doen als je een post goed vindt, maar niet per se leuk vindt? Je wilt bijvoorbeeld best je steun betuigen met slachtoffers van terreur, maar vindt het ook weer zo cru om het te liken. Er wordt al jaren gespeculeerd over een vind-ik-niet-leukknop, maar die leek er nooit te komen. Maar nu is de beslissing dan toch echt genomen: er komt een alternatief voor het liken van dingen op Facebook, en daarmee het halve internet.
Facebookoprichter Mark Zuckenberg heeft altijd al aangegeven niets te zien in het voorspelbare alternatief voor een like, een 'dislike'. Hij heeft zijn zin gekregen, en deze knop zal er dan ook niet komen. Hij beweert dat deze knop te negatief zou zijn, en ook gebruikt zou kunnen worden om de posts zelf naar beneden te halen. Hij stond best open voor een alternatief, maar dat moest dan op een andere manier gerealiseerd worden. En dat alternatief komt eraan! Zie hier, de zogeheten 'Reactions':
De naam zegt het al, je kunt binnenkort op verschillende manieren reageren op posts. Facebook zou lange tijd geëxperimenteerd hebben met de beste alternatieve knoppen, en is op deze emoties uitgekomen. De traditionele like-knop is nog steeds aanwezig, en zal waarschijnlijk ook nog ruimschoots gebruikt worden in de toekomst. Maar je kunt nu ook een stevige like in de vorm van een 'love' geven, of je blijdschap uiten met een 'yay'. En voor die zeer persoonlijke steunbetuigingen bij een overlijden is er nu een 'sad', ervanuitgaande dat je je zo voelt.
Gebruikers in Spanje en Ierland hadden de eer om deze nieuwe manier van communicatie als eerste te testen. Die test lijkt een succes te zijn, dus is het plan om dit nu wereldwijd in te voeren. Je zult echter nog even geduld moeten hebben om dit artikel te voorzien van een dikke 'love': het systeem zal langzaam ingevoerd worden, waarvoor het nog een tijdje kan duren voordat ook jij je digitale emoties kunt uiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten