De LP heeft het mooiste verkiezingsprogramma van alle partijen

De LP heeft het mooiste verkiezingsprogramma van alle partijen

Natuurlijk ben ik als diehard libertariër een beetje bevooroordeeld. Maar toch: de LP heeft wat mij betreft echt het mooiste verkiezingsprogramma van allemaal.

Het programma van de VVD is aardig liberaal, maar veel meer dan 'aardig' kun je daar niet van maken. Daar komt bij dat iedereen weet dat de VVD dat programma na de verkiezingen meteen weer in de prullenbak gooit. Dat deed die partij in 2012 immers ook. Ons werd een fantastische belastingverlaging beloofd, maar we kregen juist te maken met allerlei belastingverhogingen. Dit met dank aan de VVD en haar samenwerking met de PvdA.

De ideeën van VNL zien er ook heel aardig uit. Die partij verdient zeker steun en respect. Jan Roos, Joram van Klaveren en Louis Bontes doen echt hun best om een klassiek-liberaal alternatief aan te bieden, niet alleen voor VVD'ers, maar met name ook voor mensen die overwegen om op de PVV te stemmen. Het is goed om te zien dat VNL steeds liberaler overkomt. Natuurlijk heeft die partij wel een probleem met voorstellen als herinvoering van de dienstplicht, maar dat zien we maar door de vingers.

Toch ontbreekt het bij die partijen aan een programma dat de politiek écht op zijn kop zet. Ja, het is allemaal best aantrekkelijk, maar ze zorgen niet voor een paradigmeverschuiving.

De enige klassiek-liberale partij die dat wél doet is de Libertarische Partij (LP). Deze partij koos Robert Valentine onlangs als haar nieuwe lijsttrekker. Robert is bijzonder positief ingesteld, ziet Ron Paul als zijn grote voorbeeeld, en is eerder een klassiek-liberaal dan een anarchist (wat sommige leiders van de LP in het recente verleden wél waren). Dat zie je terug in de speerpunten van de LP bij de verkiezingen van volgend jaar: het is allemaal écht liberaal, maar niet zo anarchistisch dat hele horden kiezers zal afschrikken.

Tegelijkertijd is het program van de LP, anders dan die van de VVD en VNL, wél een paradigmeverschuiving van jewelste. Bij de LP staat in ieder opzicht keuzevrijheid centraal: in de zorg, in economisch opzicht, wat drugs en alcohol betreft, en in het onderwijs. Elke keer weer weet de LP dat meer keuze, niet minder keuze (en de sterke vuist van de overheid), het antwoord is op de problemen waar we last van hebben.

Het is ongetwijfeld niet heel 'objectief' van mij om het te zeggen, ik ben immers ook hoofdredacteur van de website van de LP, maar ik geloof echt dat alleen de LP het huidige systeem echt op zijn kop zet... als de partij daadwerkelijk een zetel binnensleept, tenminste.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties