De lucratieve bijbaantjes van Verhofstadt

De lucratieve bijbaantjes van Verhofstadt

Guy Verhofstadt, de voorzitter van de liberale ALDE fractie in het Europees Parlement schnabbelt bij.

Klaarblijkelijk heeft hij tijd om naast zijn parlementaire werk nog andere bezigheden te vervullen. Zo is Verhofstadt commissaris bij het beursgenoteerde Sofina, met een beurswaarde van ruim twee miljard goed voor elf procent van de totale Brusselse beursindex. Ik vraag mij af of dit soort bijbanen wel stroken met de onafhankelijkheid, die van een 'volksvertegenwoordiger' verwacht en verlangd mag worden. Ik zet volksvertegenwoordiger bewust tussen aanhalingstekens, omdat er geen Europees volk is, ofschoon dat voor euro-adepten als Verhofstadt niet terzake doet. Voor vier keer vergaderen strijkt Verhofstadt een bedrag op van € 130.500,- ofwel € 32.625,-- per keer, een modaal Nederlands jaarsalaris. De Morgen:

"Alles samen streek Guy Verhofstadt vorig jaar een brutobedrag van 130.500 euro op aan vergoedingen en zitpenningen. Uit het rapport blijkt onder meer dat de raad van bestuur vorig jaar amper viermaal samenkwam."

Nu verdient Verhofstadt als voorzitter van de ALDE-fractie nog fors meer dan de gemiddelde europarlementariër, maar dat geheel terzijde. Maar dat Sofina, wat is dat eigenlijk voor bedrijf?

Zoals gezegd een van de grootste Belgische genoteerde holdings. Een belegger eigenlijk. Naast belangen in Danone, Colruyt en Delhaize houdt de holding zich ook bezig met hedgefunds en 'private equity'. Maar natuurlijk geen 'conflict of interest' met het parlementaire werk van Guy.

Het is wonderbaarlijk dat Verhofstadt van het strict ambtelijke EP toestemming heeft gekregen om deze bijbaan te vervullen. Zeker met het oog op de eurocrisis en alles wat daarmee samenhangt is een commissariaat in een beursgenoteerde onderneming die belegt in hedgefunds, de sector die als enige verdiend heeft aan de crisis, naast de Goldman Sachsen van deze wereld, vanzelfsprekend not done.

Het is ook tekenend voor het morele niveau van de persoon die het liefst alle natiestaten van Europa in federale rook ziet opgaan. Guy Verhofstadt is een Belg zonder morele scrupules.

Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties