De misser van Wiebes

Geen categoriemei 29 2014, 9:29
De kersverse staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) heeft besloten om de omstreden accijnsverhoging op diesel en LPG niet terug te draaien. Daarmee laat hij ondernemend Nederland verbijsterd achter.
Hoe lang is het geleden, dat de VVD nog de vriend was van de ondernemers?
In een persbericht toont de belangenbehartiger van de logistieke sector, TLN (Transport en Logistiek Nederland), zich verbijsterd. Volgens diverse onderzoeken zou de accijnsverhoging de inkomsten van de schatkist niet verhogen, doordat steeds meer dieselverbruikers over de grens gaan tanken. Door de accijnsverhoging worden niet alleen Nederlandse transportondernemingen overbodig op extra kosten gejaagd, het is vooral ook de doodssteek voor veel houders van benzinestations in de grensstreek. Daarbij gaat het om vele gezinnen, die van de éne dag op de andere van hun broodwinning beroofd worden.
Wiebes heeft zijn Belastingdienst onderzoek laten doen, waarbij werd teruggevallen op gegevens van benzinemaatschappijen. De staatssecretaris erkent wel dat er grenseffecten zijn, maar spreekt van een “meerjarige trend”. Volgens Wiebes zal het terugdraaien van de BTW-verhoging de pomphouders in de grensstreek niet redden.
TLN-voorzitter Arthur van Dijk spreekt van een onbegrijpelijk besluit. Eigen onderzoek van TLN onder de leden wijst juist uit, dat de schatkist 340 miljoen euro per jaar aan inkomsten misloopt door het tanken over de grens, als gevolg van de verhoging. Ook Bovag wijst erop, dat er tientallen procenten minder diesel wordt verkocht als gevolg van de maatregelen.
Het is weer eens een teken aan de wand, dat de VVD - enkele positieve uitzonderingen daargelaten - de partij is geworden van de apparatsjiks, van de overheid en het grote bedrijfsleven, maar steeds minder de partij is die de belangen behartigt van de kleine en middelgrote ondernemers en de sappelende burgers van Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten