De moderne man een nietsnut?

Geen categorieokt 08 2011, 11:30
Gamen, drinken en vreemdgaan.
Op de website van de Telegraaf verscheen gister een bericht over de moderne man van tussen de achttien en 34 jaar. Hij 'is werkloos, gaat vreemd en speelt meer videogames dan een 12-jarig jongetje.' Behoorlijke aantijgingen  aan het adres van onder meer een aantal van uw zo geliefde DDS-scribenten.
Het Telegraaf-artikeltje is gebaseerd op een langer artikel van CNN.com, waarin William J. Bennet, auteur van 'The Book of Man: Readings on the Path of Manhood', schrijft dat voor het eerst in de geschiedenis 'women are better educated, more ambitious and arguably more successful than men.'
Bovendien zouden jonge vrouwen het tegenwoordig steeds moeilijker vinden om een geschikte man te vinden:

[J]ust ask young women about men today. You will find them talking about prolonged adolescence and men who refuse to grow up. I've heard too many young women asking, "Where are the decent single men?" There is a maturity deficit among men out there, and men are falling behind.

Wat volgt is een klaagzang over computerspelletjes, televisieprogramma's en muziek '[which] offer dubious lessons to boys who have been abandoned by their fathers.' Bennet schrijft dat jonge mannen er tegenwoordig steeds lastiger achter kunnen komen wat het betekent om 'een man' te zijn. 'For boys to become men, they need to be guided through advice, habit, instruction, example and correction. It is true in all ages.'
Zijn oplossing 'get a challenging job and get married' klinkt simpel, maar gaat voorbij aan zijn constatering dat vrouwen de hedendaagse man klaarblijkelijk niet zien zitten. Want terwijl Bennet meent dat - naast een uitdagende baan (is dat wel voor iedereen weggelegd?) - het huwelijk nodig is om een man te worden, zien de dames (en ja, een jonge man moet er toch op zijn minst één zo gek krijgen om met hem te trouwen) dat niet zitten. Zij willen, als we Bennets stuk mogen geloven, trouwen met een man, niet met een nog tot man te vormen jongetje.
Overigens is Bennets kritiek niet nieuw. In het artikel 'Child-Man in the Promised Land' uit 2008 van Kay S. Hymowitz, auteur van onder andere Marriage and Caste in America, valt eenzelfde soort geluid te horen:

Not so long ago, the average mid-twentysomething had achieved most of adulthood’s milestones—high school degree, financial independence, marriage, and children. These days, he lingers—happily—in a new hybrid state of semi-hormonal adolescence and responsible self-reliance.

Beide auteurs geven dus af op de hedendaagse man, maar is de hedendaagse vrouw daadwerkelijk zoveel beter? Geïndoctrineerd door series als Sex and the City en Desperate Housewives stort zij zich diep in de schulden om rond te kunnen paraderen met de nieuwste Louis Vuitton handtas. Daarnaast loopt de moderne vrouw 24/7 te pingen met haar vriendinnen over het laatste showbizz nieuws, haar nieuwste, bij een proefabonnement op de Viva gekregen sexspeeltje of spreekt ze af om geheel in lijn van - weer - Sex in the City sloten aan dure cocktails naar binnen te gieten, waarna zij in een veel te kort jurkje op zoek gaat naar een man die ervoor kan zorgen dat zij die nieuwe Louis Vuitton handtas niet meer zelf hoeft te betalen.
Wellicht hebben mannen momenteel dus even last van de Wet van de remmende voorsprong; vrouwen zijn echter hard op weg hun achterstand in te lopen, en dat doen zij niet alleen ten goede.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten