De Nederlanders vloeken en haten er op los op social media: de grootste aso's op Facebook

Geen categorieapr 21 2018, 20:00
Gefundeerd door interne documenten en onderzoek lijkt het zo te zijn dat de Nederlanders de meest haatdragende mensen zijn op Facebook. Ons brede repertoire van vloeken en onze directe houding zorgt ervoor dat we het grootste aandeel hebben als het gaat om hatelijke berichten en racistische posts.

Dat zijn discriminerende, racistische en haatdragende berichten, maar ook berichten over kinderporno en zelf beschadiging passeren de revue. Rond Sinterklaas, de verkiezingen en demonstraties van de PVV nemen die aantallen aanzienlijk toe.

Nu moeten we het niet al te serieus nemen, aangezien Facebook niet representatief is voor wie wij zijn als mensen. Daarnaast is de drempel zo laag op social media om iets te zeggen, dat mensen niet eerst nadenken maar impulsief reageren. Daarnaast is de interpretatieruimte ook veel groter op social media. Dat komt door het feit dat geschreven communicatie veel meer afhankelijk is qua boodschap en vorm van de interpretatie van de ontvangers. Men heeft ook de neiging om snel zelf dingen in te vullen als het gaat om communicatie.
Enfin, Nederlanders zijn ook gewoon heel vrij in het gebruik van vloeken, ook al is het niet naar bedoeld. Als versterkend voorvoegsel, het maakt niet uit, vloekwoorden worden overal voor gebruikt. Is dat erg? An sich niet, al ben ik zelf meer voor de beschaafde communicatie. Als Rotterdammer kan ik het af en toe natuurlijk ook niet laten om eens flink te kankeren, letterlijk en figuurlijk. Facebook haalt niet het beste in ons naar boven, helaas, maar het is niet gelijk een immens probleem.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten