De Oostenrijkse rechts-populistische regeringspartij FPÖ in problemen door nazi-liederen

Geen categoriejan 27 2018, 19:00
De meeste mensen zagen het natuurlijk al aankomen: de rechts-populistische FPÖ in Oostenrijk wordt met een vergrootglas in de gaten gehouden. De van oorsprong nationaal-socialistische partij neemt nu deel aan de regering in Oostenrijk samen met de conservatieve ÖVP. Het is nu al raak.

Donderdag schreef een Oostenrijkse krant over de studententijd van de nu 31-jarige [Udo] Landbauer. Hij was jarenlang vicevoorzitter van de vereniging Germania, waar liederen werden gezongen over de vergassing van Joden. De krant wist de hand te leggen op een exemplaar van de liedbundel van Germania.

De naam klinkt al niet zo je-van-het in de context van nazi-Duitsland en de Oostenrijkse deelname eraan, maar dat terzijde. Landbauer is een favoriet bij de regionale verkiezingen in Oostenrijk en zegt zelf geen weet te hebben van deze liederen. Dat lijkt mij nogal ongeloofwaardig als je vice-voorzitter bent van zo een club, maar goed. De president van Oostenrijk, de linkse Van der Bellen, eist dat de politicus opstapt, ook al loopt er nu nog een onderzoek naar het fenomeen.

"Het belachelijk maken van de Holocaust, van de vergassing van miljoenen Joden... Ik wil maar zeggen: waar ben je dan mee bezig?", zei Van der Bellen, zelf lid van de Groenen, in het tv-interview.

Van der Bellen heeft natuurlijk helemaal gelijk als dit het geval is, maar het onderzoek loopt nog naar wat er precies gebeurd is en op welke manier. Misschien heeft Landbauer wel gelijk en kon hij er niets van weten. Dan waren het kleine groepjes mensen, of een dispuut dat deze liederen zong. Om nu iemand gelijk te gaan afserveren zonder de context te weten is voorbarig.
Dit voorbeeld laat wel zien wat de situatie voor de komende jaren zal zijn voor de FPÖ. De uitwassen van het nazisme zijn uitgeroeid volgens de partij en ze zeggen een degelijke rechts-conservatieve partij te zijn. Ik zelf vind dat de partij een kans verdient, al ben ik het er mee eens dat we goed moeten opletten. Desondanks vind ik het echt te voorbarig om nu al politici te gaan wegsturen als een onderzoek nog geen eens afgelopen is. Dat schijnt nogal een ding te zijn in de politiek. Publiekelijk te schande maken en dan pas de feiten afwachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten