De partij van het jacuzzi-gevoel

Geen categoriejul 13 2012, 19:00
Jan Nagel, de drijvende kracht achter de ouderenpartij 50Plus, kan op zoek naar een nieuwe lijsttrekker. In de Volkskrant van vandaag staat een interview met Henk Krol, de vroegere homovoorman die zich nu sterk maakt voor de ouderenzaak. Het interview maakt meteen duidelijk dat Krol niet de geschikte man is om ouderen een gezicht te geven en dat ouderen helemaal geen belang hebben bij een aparte ouderenpartij.
Allereerst Krol zelf. Krol was jarenlang het succesvolle gezicht van de homo-emancipatie in Nederland, een taak die hij met verve heeft volbracht (en die wat mij betreft nogal luidruchtig is doorgeschoten, al doet dat hier niet terzake). Wat wel terzake doet is dat Krol denkt dat zijn succes als homovoorvechter hem ook geloofwaardig maakt als voorvechter van ouderenzaken, omdat hij zich zijn hele leven heeft ingezet voor minderheidsgroepen, voor mensen die in zijn woorden 'in de verdrukking zaten'. Daar zitten al een paar dingen aan mis.
Allereerst viel het in de zestien jaar dat Krol zich inspande voor het homohuwelijk met de verdrukking van homo's wel mee. Zij waren juist een minderheidsgroep die de wind in de rug had, met een lobby die overal makkelijk ingang had. Zelfs bij de burgerlijke en verder nogal conservatieve VVD, de vroegere partij van Krol, die nu voor de ouderenvoorvechter blijkbaar geen geschikt vehikel meer is. Dat geeft al te denken. Waarom zet Krol zich bij de VVD niet gewoon in voor de ouderenzaak? Omdat hij dan niet zo op de voorgrond treedt?
Erger is dat Krol ouderen als 'een minderheidsgroep' ziet. Dat duidt op een fundamenteel misverstand. Ouderen zijn, anders dan homo's, Marokkanen, boeren of gereformeerden, geen minderheid. Ieder mens wordt ouder en sommige sterken en gelukkigen worden zelfs heel oud. Zieken en bejaarden zijn getalsmatig in een minderheid, al komen er door de vergrijzing steeds meer van, maar ieder mens kan ziek, bejaard en dement worden.
Daarom is het ook niet zo'n goed idee om een aparte ouderenpartij op te richten. Dat versterkt het idee dat ouderen andere belangen hebben dan de rest van de samenleving en dat de AOW en goede ouderenzorg niet in het belang van jongeren zouden zijn. Als Krol voor ouderen wil opkomen, en daartoe is alle reden, want de beeldvorming rond ouderen is slecht (nog slechter dan die van jongeren), dan moet hij uitleggen dat ouder worden geen ziekte of seksuele voorkeur is, maar iets dat ieder mens treft. Dat lijkt op het intrappen van een open deur, maar het is een fundamenteel inzicht dat niet aan Krol is besteed.
Zo vindt hij - nu begrijp je beter waarom hij geen VVD'er meer is - dat 'rijke ouderen' best mee kunnen betalen aan de zorg van 'arme ouderen', omdat de laatsten het materieel veel moeilijker hebben. Dat klinkt heel warm, progressief en solidair. Maar het betekent ook dat de herverdeling tot op hoge leeftijd wordt voortgezet en dat oude mensen die zelf goed voor hun oude dag hebben gespaard daarop door de overheid worden aangesproken en meer risico lopen te worden kaalgeplukt. (We moeten overigens niet denken dat dit nu niet al gebeurt; wie als 'rijke' in een verpleeghuis zit, moet praktisch alle inkomsten als 'eigen bijdrage' afdragen, kan allerlei zorgkosten niet meer aftrekken en teert sluipend op het eigen vermogen in.)
Op deze manier maakt Krol van 'rijke ouderen' een bevoorrechte minderheid die zich voor een minder bedeelde meerderheid van arme leeftijdgenoten moet gaan inzetten. Fijne belangenbehartiger! En buitengewoon gevaarlijk, want bejaarden worden in deze visie als groep nog meer dan nu al het geval is tot een kostenvraagstuk voor het werkzame deel van de samenleving gereduceerd. Dat maakt ze op termijn vogelvrij.
Krol laat zich deze onverstandige uitspraken ook ontfutselen omdat de interviewers van de Volkskrant hem meteen in de verdediging drukken. De voormalige homohoofdman (62) denkt namens 50Plus (die ouderen worden ook steeds jonger) de toffe gastheer te kunnen spelen door de journalisten bij hem thuis te ontvangen in zijn villa in Eindhoven. Fijntjes wordt zijn verwarmde terras met luxe buitenfornuis van Italiaans design beschreven. De vergelijking met Pim Fortuyn (ook een dandy) wordt gemaakt.
De in welbehagen badende Krol zit graag buiten, en heeft daar een douche en een jacuzzi, pontificaal midden in de tuin, watertemperatuur 39,5 graad. Het is hem gegund, maar als gezicht van 50Plus staat hij nu niet direct model voor het ouderenleed. Het Zwitserlevengevoel was al niet gunstig om dat leed onder de aandacht te brengen. Het Jacuzzigevoel dat de hedonist Henk Krol in zijn strakke spijkerbroek uitstraalt is nóg schadelijker. Zeg maar rustig de nagel aan de doodskist van de ouderenzaak.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten